Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.009

Osobní bankrot - zahraniční zaměstnavatel neplatil sociální a zdravotní pojištění zaměstnanci

Odesláno: 
Otevřeno 832 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Syn 2006 pracoval v Čechách u soukromého firmy na půl úvazku. Majitel mu tvrdil, že bude za něj odvádět pojištění. Za pár let syn zjistil, že má u pojišťovny dluh a to dost vysoký (cca 100 000 Kč) a vyšlo najevo, že firma mu žádné pojištění neplatila, už neexistuje a po majiteli se slehla zem, tak to zůstalo synovi na triku. Já a babička sice synovi dluh pomáháme splácet, zaplatili jsme 2x 25.000 Kč, synovi to teď, kdy konečně našel práci, strhávají, ale dluh pořád je. Já sama mu pomáhám jak mohu, aby se dluh zaplatil, ale je mi 55, žijí v cizině a musím už začít šetřit na důchod, už nemohu finančně pomáhat synovi.
Teď mu přišel příkaz k úhradě a já zjistila, že dluh je zase o 5000 vyšší. Navíc syn dostal vloni (2015) (2015) soudně do péče syna a už ne ví jak z toho ven, boji se že mu syna vezmou, protože nevydělá tolik peněz. Já už jsem několikrát řekla synovi ať požadavky o osobní bankrot se zdůvodněním, že už je psychicky na dně a navíc teď má povinnost k synovi.
Jaká je prosím šance aby soud vyhlásil osobní bankrot. Dáme dohromady tak ještě čtvrtinu dluhu ale pak to položí syna.
 
Zdravím Vás, k posouzení možnosti požádat o osobní bankrot, tj. podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení je třeba znát průměrnou čistou mzdu dlužníka, počet vyživovacích povinností (nezletilých dětí dlužníka), případně i to, zda dlužník má soudem určenu povinnost hradit výživné dětem, se kterými nežije ve společné domácnosti a dále i to, zda je dlužník svobodný či rozvedený nebo i vdovec. To vše má vliv na výpočet srážek ze mzdy pro účely oddlužení. To co zde neuvádíte je to, jaká je celková výše závazků Vašeho syna a kolik má syn věřitelů. Což je vše velmi důležité. Váš syn totiž musí splňovat i podmínku tzv. mnohosti věřitelů, což znamená, že musí mít alespoň 2 dva věřitele a být v prodlení se splácením svých závazků alespoň 30 dnů. Další zákonnou podmínkou pro schválen oddlužení je to, že dlužník (Váš syn) je schopen ze svých příjmů za 60 měsíců uhradit alespoň 30% závazků svých nezajištěných věřitelů plus odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč, pokud by insolvenční návrh podal pouze Vám syn sám nebo 98.010,- Kč v případě společného insolvenčního návrhu manželů.
Pokud by synovi příjmy k úhradě alespoň 30% závazků nazajištěných věřitelů plus odměně insolvenčního správce nedostačovali, je zde ještě možnost si své příjmy pro účely oddlužení navýšit, a to darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu se solventním dárcem či poskytovatelem důchodu. Tato osoba by neměla být v insolvenci a na její majetek by ani neměla být uvalena exekuce), kdy se dárce v písemné formě zaváže, že bude dlužníkovi (Vašemu synovi) po dobu 60 měsíců pravidelně poskytovat dar či důchod ve výši ....,- Kč měsíčně. Tato smlouva však musí být v souladu s ust. § 392 odst. 3 IZ opatřena úředně ověřenými podpisy obou smluvních stran. Tato smlouva je závazná a plnění po dárci může být i vymáháno, tedy není to žádná legrace.
Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení musí obsahovat tyto přílohy:
- seznam závazků dlužníka, s přesnou identifikací věřitelů (názvem, IČ a sídlem, u fyzických osob jménem, příjmením, datem narození a bydlištěm)
- seznam majetku dlužníka
- seznam dlužníků dlužníka
- seznam zaměstnanců dlužníka
- prohlášení o podnikatelské činnosti dlužníka
- výpis z rejstříku trestů ne starší než 3 měsíce
-aktuální pracovní smlouvu dlužníka, včetně dodatků
- příjmy dlužníka za poslední 3 roky
- listiny dokládající vznik a výši závazků dlužníka, (smlouvy), dále platební výměry, aktuální výzvy k úhradě, rozsudky, aktuální exekuční příkazy
- má-li dlužník děti kopie rodných listů dětí
- kopii rozsudku o svěřen dítěte do péče dlužníka a rovněž i kopie rozsudku o určení vyživovací povinnosti dlužníka
- má-li dlužník vyživovací povinnost ke zletilému dítěti tak i potvrzení o studiu tohoto dítěte
- navyšuje-li si dlužník své příjmy darovací smlouvou tak i tuto listinu spolu s doloženými příjmy dárce za posledních 6 měsíců
- pokud by se jednalo o společný insolvenční návrh manželů tak i prohlášení o tom, že pro účely zpeněžení majetkové podstaty se všechen majetek považuje za majetek ve společném jmění manželů
- pokud by dlužník podnikal, je nutné výslovně uvést, které závazky dlužníka pocházejí z podnikání.
Pro úplnost dodávám, že insolvenční návrh je nutné opatřit úředně ověřeným podpisem dlužníka. Jen upozorňuji na skutečnost, že pokud má Váš syn hypotéku na nemovitost nebo auto na leasing a hypoteční banka nebo leasingová společnost by se do insolvenčního řízení přihlásila jako věřitel, tak by byl tento zajištěný majetek (nemovitost, automobil) v průběhu oddlužení s největší pravděpodobností zpeněžen insolvenčním správcem, takže i na tuto věc je třeba před podáním insolvenčního návrhu pamatovat.