Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.365

Plat, mzda nedlužníka vyplacená na účet dlužníka v exekuci - jak získat peníze od exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 880 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak mohu postupovat, když mi výplata přišla na účet osoby, která ho má zablokovaný exekucí. Je nějaká možnost získat své peníze? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jediná možnost, kterou máte je napsat exekutorovi, který vymáhá pohledávku po povinném a současně mu doložit, že na účet povinného byla zaslána Vaše mzda, což je nutné doložit např, výplatní páskou či prohlášením zaměstnavatele, že Vaši mzdu ve výši ...,- Kč zaslal na účet povinného, který jste Vy uvedl jako účet pro zasílání mzdy.
Jinak pouze povinný má nárok na výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kdy povinný musí zajít na pobočku banky, u níž je veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) banku požádat o výplatu nezabavitelné částky z účtu povinného. Banka následně povinnému vyplatí tuto částku, která činí dvojnásobek životního minima jednotlivce, tj. 6.820,- Kč. Jen dodávám, že povinný může o výplatu této částky požádat pouze jedenkrát po celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto musí exekutor povinného v písemné formě poučit. Poté se budete muset dohodnout s povinným jak s touto částkou naložit.
Proto Vám doporučuji se v práci dohodnout na výplatě mzdy na Váš účet, nebo v hotovosti či složenkou, abyste obdobný problém nemusel řešit i příští měsíc.