Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.556

Splácení exekuce ve splátkách - exekutor nesouhlasí, co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1108 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byla mi doručena exekuce na částku 500.000 Kč, zároveň také blokace účtu v bance a srážka že mzdy. Zaměstnavatel chce ukončit se mnou pracovní poměr z důvodu exekuce, ovšem nebude to v zápočtovém listu.
Důvod mi byl ústně oznámen. V tomhle případě budu bez prostředků a bez bydlení, nejsem schopen tuto částku zaplatit, jsem zcela nemajetný.
Lze tu exekuci zastavit, nebo přerušit, byl bych schopen splácet ve splátkách, ale exekutor s tím nesouhlasí.
Nic mi nezbývá jak zůstat bezdomovcem, beze práce.
 
Zdravím Vás, jelikož je exekuce na samém počátku, a je prováděna srážkami ze mzdy a z účtu, tak by tu jedno řešení bylo. To by bylo následující, že byste zašel na pobočku banky, u které máte veden blokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) byste požádal banku o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima povinného, tedy 6.820,- Kč. Banka by Vám měla tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatit. Dále byste se s Vaším zaměstnavatelem zkusil dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou.
Jednání Vašeho zaměstnavatele mi připadá jako diskriminační, ale je zřejmé, že by exekuce jako výpovědní důvod ve výpovědi či dohodě o ukončení pracovního poměru uvedena nebyla, přesto bych Vám doporučila, abyste se s tímto dotazem ohledně pracovního práva obrátil na kolegyni, která se zde v poradně zabývá pracovním právem, mám za to, že by Vám byla schopna v této věci poradit lépe nežli já.
Pokud budete pobírat mzdu a mít peníze na účtě nelze uvažovat o návrhu na zastavení exekuce z důvodu Vaší nemajetnosti, neboť exekuce bude hrazena.
Řešení by tu však bylo, a to ve formě insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení. Podmínkou pro podání insolvenčního návrhu je však mnohost věřitelů (více než jeden věřitel) a závazky dále než 30 dní po splatnosti. Jeden věřitel by byl oprávněný a druhý exekutor s nárokem na náhradu nákladů exekuce. Další podmínkou je, že jste ze svých příjmů schopen uhradit alespoň 30% pohledávek Vašich nezajištěných věřitelů plus odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 5 let. Pokud by na to pouze Vaše příjmy nestačilo, je možné si příjmy pro účely oddlužení navýšit, a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu s úředně ověřenými podpisy obou smluvních stran, kdy by se Vám dárce či poskytovatel důchodu zavázal, že by Vám po dobu 60 měsíců pravidelně, každý měsíc přispíval určitou částkou, která by byla použita výhradně pro účely oddlužení plněním splátkového kalendáře, čímž by došlo k navýšení Vaších příjmů pro účely oddlužení. Je však nutné, aby dárce tuto povinnost plnil, navíc můžeze mít darovací smlouvu od více lidí. Jen dodávám, že dárce či poskytovatel důchodu by neměl být sám v insolvenci ani v exekuci. Výhodou insolvence je skutečnost, že se jejím zahájením přerušuje exekuce, takže exekuce nemůže být prováděna, ale exekutor může činit pouze přípravné úkony, což znamená lustraci majetkových poměrů povinného, ale nemůže zabavovat majetek povinného ani mu nesmějí být zasílány žádné peníze povinného.
Insolvenční návrh musí být opatřen Vašim úředně ověřeným podpisem. Povinnými přílohami k insolvenčnímu návrhu jsou seznam všech závazků dlužníka s uvedením věřitele, jeho přesné identifikace a výše závazku,
seznam majetku dlužníka
listiny dokládájící úpadek dlužníka, tj listiny dokládající vznik a výši závazzku, tj. smlouvy, výzvy k úhradě, exekuční příkazy, vyčíslení dlužných částek
seznam dlužníků dlužníka
seznam zaměstnanců dlužníka
prohlášení o tom zda dlužník podniká či podnikal a dále i to, zda některé závazky dlužníka pocházejí z podnikání či nikoli
výpis z rejstříku trestů ne starší než 3 měsíce
doložení příjmů za poslední 3 roky
kopie aktuální pracovní smlouvy.
Takže zkuste zauvažovat i o této možnosti řešení vzniklé situace.