Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.409

Exekuce družky, přítelkyně, partnerky s trvalým bydlištěm, pobytem u přítele, partnera, druha - co exekutor může zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1681 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám následující dotaz - bratr žije s družkou, se kterou má 1 dítě. Družka má trvalý pobyt v domě, na který si bratr vzal hypotéku, kterou řádně splácí, ale stále ještě má trvalé bydliště u rodičů. Bratr našel doma dopis o přidělení exekuce na družku, vyhledal na exekutorské komoře, že má družka dvě exekuce, o kterých do včerejšího dne nevěděl.
Prosím o radu, nevíme, co to pro něj znamená, může jít exekuce i za ním, nebo nedej bože za rodiči, u kterých má trvalé bydliště? Myslím si, že ne, protože nejsou oddání a exekuce jsou udělené na družku. Řešilo by něco, odhlášení zadlužené družky z trvalého pobytu u bratra? Ale zase kam se odhlásí, na úřad ? A co jejich malé dítě, jak zařídit, aby tímto co nejméně trpělo? Pravděpodobně na místě trvalého pobytu družky může exekutor zabavit vše, na co nebude doklad, kdo věc koupil, je to tak? Může mít teď bratr problém s hypotékou na dům, ve kterém je družka trvale hlášená? Bratr všechny svoje závazky plní a je z toho všeho v šoku a neví, co dělat, ráda bych mu pomohla, ale také se v této problematice nevyznám.
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, je-li dům či byt pouze Vašeho bratra, tedy rozumějte mi tak, že jeho družka nemá na této nemovitosti spoluvlastnický podíl , o bratrovu nemovitost se bát nemusíte. Jelikož má bratrova družka trvalý pobyt u svých rodičů, tak exekutor , pokud se rozhodně pro exekuci prodejem movitých věcí povinného, často v případech, kdy povinný nemá příjem), nejdříve navštíví její rodiče, a pokud zjistí, že se tam družka nezdržuje a pokud její rodiče udají adresu Vašeho bratra , tak navštíví i Vašeho bratra. V tomto případě je tedy nutné, aby i Váš bratr dohledal co nejvíce dokladů, o tom, že věci v bytě či domě jsou jeho a nikoli jeho družky. Těmito doklady jsou smlouvy – kupní, darovací, úvěrové, leasingové,…, faktury, dodací a záruční listy,… Aby se této nepříjemné zkušenosti Váš bratr s družkou vyhnuli, bude nutné exekuci uhradit, popřípadě se s exekutorem dohodnout na splátkovém kalendáři, kdy splátky je však nutné nastavit tak, aby se sami nedostali do problémů. Předtím bych však požádala exekutory o vyčíslení jednotlivých dlužných částek.
 
Dobrý den,

děkuji za odpověď. Jen jsem asi špatně popsala fakt,
že družka má trvalé bydliště v bratrově nemovitosti (nikoli u svých rodičů). U rodičů má psaný trvalý pobyt bratr, přestože má svou nemovitost, ještě si tam nepřepsal trvalý pobyt. A mám ještě jeden dotaz, Bratr k družce již nemá důvěru, má bratr možnost zjistit, zda opravdu družka případný splátkový kalendář dodržuje a opravdu své dluhy splácí? Družka bratrovi řekla, že to již řeší, že má teď zaplatit polovinu dluhu a zbytek na splátky. Bohužel tento problém nemá družka poprvé, již jednou jí bratr s platbami pomohl a myslel si, že tím byla dostatečně ponaučená, ale teď už jí nevěří. Po tom, co našel doma dopis o exekuci, ověřoval si na centrální evidenci exekucí, jaké exekuce družka na sebe má, tam to zjistil na základě zadání jména družky, rodného čísla, datumu narození a adresy trvalého bydliště, ale tam asi bude exekuční příkaz zapsán až do doby, než bude celý splacen a vymazán, je to tak? Ještě jsme se chtěli podívat na cbcb a solus, ale tam může pravděpodobně získat informace jen přímo družka? Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, tak poté bude muset Váš bratr dohledat co nejvíce dokladů, kterými by doložil své vlastnické právo k věcem v bytě. Předchozí odpověď by se měnila jen v tom smyslu, že exekutor by jako první vyslal vykonavatele na místo trvalého pobytu povinného. Ve zbytku mohu na předchozí odpověď odkázat.
Ohledně dodržování splátek, jediné co může Váš bratr udělat je to, že by jako druh povinné jednal s exekutorem, který by jej upozornil na to, že družka (povinná) neplní splátkový kalendář, a bratr by tedy tuto platbu mohl exekutorovi neprodleně zaslat. Je však otázkou, zda by s bratrem jednal exekutor, neboť on jako druh povinné není účastníkem řízení. Ano exekuce jsou v centrální evidenci exekucí zaznamenány až do doby jejich pravomocného zastavení. Mám za to, že informace z registru SOLUS by poskytli jen družce bratra a nikoli bratrovi. Družka Vašeho bratra by však mohla požádat o výpis z registru SOLUS, který by jí byl poskytnut, a tento výpis by mohla ukázat Vašemu bratrovi.