Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.774

Exekuce rodičáku, rodičovského příspěvku - jak získat příspěvek zpět od exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 931 x
1 odpověď
 
Dobrý večer,
mám exekuci na rodičovský příspěvek, sebrali mi ho úplně celý. Je možnost nějak se bránit? Jsem ochotna exekuci platit ve splátkách, ale potřebuji, aby mi něco zůstalo. Je to jediný zdroj mých příjmů Mám rok a půl starou dcerku, jsou to peníze hlavně pro ni. Chybí mi ještě rok a půl, než nastoupím zase do zaměstnání.
Rodičovský příspěvek bych opravdu potřebovala.
Děkuji moc za radu.
 
Zdravím Vás, je-li exekuce na rodičovský příspěvek, lze z něj srážet jen částku, která převyšuje nezabavitelnou částku určenou povinnému a jeho dítěti, nezabavitelná částka by měla vždy zůstat povinnému, aby měl z čeho hradit své potřeby a potřeby svého dítěte.
Jiná situace by nastala, kdyby Vám byl rodičovský příspěvek poukazován na účet a exekutor by "zablokoval" i Váš účet. Bohužel nepíšete jak to je. ačkoli tyto informace by byly nejdůležitější, abych Vám mohla pomoci.
Pokud by Vám tedy byl rodičovský příspěvek poukazován na účet, a exekutor by Vám tento účet zablokoval, tak se pochopitelně k penězům dostat nemůžete. Je-li tomu tak, budete muset navštívit pobočku banky, u níž máte veden tento účet, který je nejspíš zablokovaný a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádejte banku o výplatu nezabavitelné částky, která je rovna dvojnásobku životního minima, což činí cca 6.820,- Kč. Na základě Vaší žádosti by Vám měla banka tyto peníze vyplatit. Vězte jen, že o výplatu této nezabavitelné částky lze požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Proto Vám doporučuji následující, a to, abyste s plátcem rodičovského příspěvku dohodla na jeho výplatě formou složenky a nikoli na účet. Protože na účtu by Vám tyto peníze exekutor opět zabavil, ale na složenku rodičovský příspěvek po srážce z něj dostanete vyplacený.