Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.103

Exekuce SJM pro dluhy před manželstvím - zabavení věcí nedlužícího z manželů ve společné domácnosti manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1161 x
1 odpověď
 
Dobrý den paní advokátko.
V odpovědi 3590
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/3590-exekuce-spolecneho-jmeni-manzelu-sjm-dluhy-pred-manzelstvim.html
jste odpovídala na exekuci SJM pro dluhy před manželstvím.
Přečetla jsem si ten odkaz a chci se zeptat jestli by se to nevztahovala i na nás. Manžel má dluhy z doby před uzavřením manželství.
Jsou to jenom jeho dluhy. Brali jsme se 2010. Je fakt, že se exekutoři pokusili jít na můj účet. Kdyby vtrhli k nám domů, můžu argumentovat tím rozsudkem? Je pravda, ze když jsme se brali nebylo možné postihnout SJM o tom to je.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, v exekuci platí, že exekutor může exekučně postihnout jen majetek povinného. Pokud by však povinný uzavřel sňatek, tak sňatkem vznikne SJM (společné jmění manželů), proto to někteří exekutoři stále zkoušejí. Navíc manžel povinného je vedlejším účastníkem řízení. V těchto případech mám za to, že exekutor by dluhy měl vymáhat buď po manželovi, z jehož manželství dluhy vznikly a nikoli po druhém manželovi, který s těmito dřívějšími dluhy manžela či manželky nemá nic společného. Dle mého názoru by tedy exekutor měl dluhy Vašeho manžela vymáhat po Vašem manželovi nebo jeho bývalé manželce a nikoli po Vás. To, že s exekučně vymáhanou pohledávkou nemáte nic společného je však nutné exekutorovi dokázat, a to tak, že podáte návrh na zastavení exekuce, kde doložíte úředně ověřenou kopii oddacího listu a dále i úředně ověřenou kopii o vypořádáni SJM Vašeho manžela z bývalého manželství, popřípadě i jinou listinu, z níž je obsah vypořádání SJM z bývalého manželství zřejmý. Mám tedy za to, že se tato odpověď vztahuje i na Vás.