Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.950

Náklady exekuce více dlužníků nepřihlášené do insolvenčního řízení jednoho z dlužníků - kdo zaplatí náklady exekuce za oddluženého dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1166 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
byl mi doručen exekuční příkaz k úhradě nákladů exekuce. V tomto příkaze jsme uvedení jako povinní 4 osoby. Exekuce nebyla skončena a částka doposud nebyla zcela vymožena.
Exekuce je prováděná srážkami z příjmů. U jednoho z povinných je vedeno insolvenčního řízení, přičemž soudní exekutor pohledávku nákladů nepřihlásil. Jakým způsobem a kdy budou náklady vymáhány?
Mockrát děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě budou náklady exekuce nadále vymáhány z příjmů ostatních tří povinných, kdy srážky z příjmů ostatních tří povinných budou exekutorem patrně rozdělovány a zasílány částečně oprávněnému a část vymoženého plnění si ponechá exekutor na úhradu svých nákladů.
 
Mockrát děkuji za odpověď. A lze počítat s tím, že se dlužná částka úměrně sníží o částku vymoženou v insolvnci?
 
Zdravím Vás, pokud by se soudní exekutor přihlásil do insolvence jako jeden z věřitelů povinného a jeho pohledávka by byla insolvenčním správcem a dlužníkem uznána, poté by se náklady exekuce o částku uhrazenou povinným v insolvenci skutečně snížili o tuto uhrazenou částku.
Mám však za to, že jste psala, že soudní exekutor se však do insolvence jako věřitel povinného nepřihlásil, což by v tomto případě znamenalo, že náklady exekuce by museli v plné výši uhradit ostatní povinní.