Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.946

Exekuce na promlčený dluh, insolvenční správce zaniklé firmy nechce poskytnout doklady ke dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1257 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz ohledně podaného návrhu na exekuci. V době 2009-2011 měl mému muži údajně vzniknout dluh za připojení k Internetu. Za celou dobu nám ale nedošla upomínka, žádné obeznámení.
04/2016 nám přišlo z Českého Telekomunikačního Úřadu obeznámení, že máme insolvenčnímu správci, jelikož firma zanikla, zaplatit dluh i s úroky do dnešní doby. Podali jsme rozklad, ale jelikož nejsme právně znalí, rozklad byl zamítnut bez možnosti odvolání.
Chtěli jsme se domluvit se správcem, ale ten domluvu nedovolil a podal nyní návrh na exekuci. Chtěli jsme od správce zaslat dokumenty jako smlouvu, tabulku s přenesenými daty, bilanci plateb apod. - bohužel nás slečna, která s námi za správce komunikuje odmítla se slovy, že nám žádné dokumenty zasílat nebude a že se můžeme obrátit na exekutorský úřad a domluvit se tam.
Bohužel s exekutorským úřadem žádná domluva není a jen jsme byli upozorněni, že daný dluh lze zaplatit na max 2 splátky i s výdaji exekutora. Přemýšlíme o podání žaloby, jelikož ze selského rozumu je na pováženou, zda dluh, který nám nikdo nijak nepřipomínal není promlčen ani po 4,5-5 letech. Má to z Vašeho pohledu nějaký smysl nebo daný dluh máme zaplatit a řešení daného problému již nemá jiného východiska?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, v těchto případech je exekučním titulem ono rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu. Pokud Vám tedy bylo toto rozhodnutí doručeno, a Vy se bránili rozkladem, který byl zamítnut tak s tím již nic jiného již udělat nelze, a to kromě toho, že se poradíte s advokátem, zda je tu možnost k podání žaloby na náhradu škody za nesprávný úřední postup. K advokátovi je však nutné vzít si sebou všechny listiny, které k této věci máte k dipozici, zejména se jedná o onen Příkaz ČTÚ, Váš rozklad a jeho zamítnutí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz .
Ohledně exekuce uvádím, že tu bude nejlepší uhradit, tedy pokud na Vás nedopadá jeden ze zákonných důvodů pro zastavení exekuce upravených v ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a poté eventuálně zpětně vymáhat po ČTÚ z důvodu nesprávného úředního postupu, a to včetně oněch nákladů exekuce.