Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.224

Návrh na zrušení exekuce pro nemajetnost dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 2230 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je možné podat návrh na zrušení exekuce pro nemajetnost člověka, který sice pracuje, ale je zřejmé že do smrti není schopen dluh uhradit (dluh 7 000 000 Kč, plat 18 000 Kč, věk 43 let), majetek žádný nevlastní, ani bankovní účet, či paušál.
Jak v takovém případě postupovat a co by nás čekalo v případě vyhovění návrhu?
Děkuji vám.
 
Zdravím Vás, ano tento návrh podat lze, ale mám za to, že pokud pracujete a pobíráte mzdu, tak návrhu spíše nebude vyhověno, protože když pobíráte mzdu, tak máte příjem z něhož lze provádět srážky ze mzdy a exekuce nebo její náklady jsou tedy umořovány. Zkusit to však můžete, já osobně bych tak učinila, a to i proto, že nemáte co ztratit. Podejte tedy návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a argumentujte tak, že ačkoli pracujete a umořujete exekuci srážkami ze mzdy, dosud nebyly uhhrazeny ani náklady exekuce. S ohledem ne výši dlužné částky máte, za to, že exekuci nelze splatit a proto podáváte návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného. V tomto návrhu popište své osobní (ženatý, svobodný, počet nezletilých či nezaopatřených dětí) a majetkové poměry (majetek - movitý či nemovitý, mzda a její výše). Váši mzdy je nutné doložit i mzdovým výměrem, a to pokud možno za poslední rok. Poté již jen doufat, že Vám bude vyhověno. Kdyby se tak stalo tak exekuce bude zastavena a Vy budete moci normálně žít bez této exekuce, pokud ovšem oprávněný za několik let, nepodá exekuční návrh znovu.
Další radou by bylo, a to v případě, kdyby byla umořena jistina požádat oprávněného (věřitele) o prominutí příslušenství).