Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.494.950

Exekuce nebo insolvence - co je výhodnější pro dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1619 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, přítel má několik exekucí, které mu jsou strhávány z platu. A mě by nyní zajímalo, jaký je rozdíl v tom, když splatí všechny exekuce tímto strháváním z platu a tím, kdyby si zařídil insolvenci (má hodně vysoký plat, takže by stejně splatil 100 %)? Jde nám o to, za jak dlouho bude potom "očištěn"?
Chtěli bychom si pak vzít hypotéku, ale nyní je pro nás hodně těžké ušetřit na poplatky spojené s insolvencí.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, u exekuce by tyto dluhy v průběhu provádění srážek ze mzdy Váš přítel splácel postupně, tedy dle pořadí, nevím jek vysoké jsou jednotlivé exekuce ani jak vysoký je plat přítel, takže nemohu uvést jak dlouho by toto splácení jednotlivých exekucí trvalo.
Naproti tomu při oddlužení by byly Vašemu příteli prováděny srážky ze mzdy jako při exekuci, ale z těchto srážek by poměrně uspokojoval jednotlivé přihlášené věřitele do insolvence + odměnu insolvenčního správce ve výši 1.089,- Kč měsíčně. Oddlužení trvá maximálně 5 let, a je nutné uhradit minimálně 30% pohledávek nezajištěných věřitelů dlužníka. Kdyby Váš přítel splatil 100% pohledávek i dříve než po uplynutí 5 let, insolvenční řízení by bylo ukončeno v ten moment, kdy by zcela uspokojil své věřitele. Podstatný rozdíl je ještě jeden, a to je ten, že při insolvenci by byl dlužník soudem osvobozen od placení pohledávek, které by mohly a měly být do insolvence přihlášeny, ale nebyly, což toto by se při exekuci nestalo. O osvobození od placení pohledávek však dlužník musí soud požádat sám, pokud by tak neučinil, soud by jej o této možnosti poučil.
K hypotéce uvádím, že o tu je možné žádat až 5 let po právní moci od ukončení poslední exekuce, nebo 5 let od právní moci usnesení o splnění oddlužení