Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.410

Trvalý pobyt u přítelkyně a exekuce přítele - hrozí zabavení majetku přítelkyně, družky, partnerky?

Odesláno: 
Otevřeno 1155 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žiji s partnerem, kterému hrozí exekuce. Máme taktéž stejné trvalé bydliště. Nejsme sezdáni.
Je možné, abych se nějak dopředu ochránila před zabavením svého majetku? Nebo bude lepší zažádat o zrušení trvalého bydliště partnera v mém domě (já jsem vlastník). Existuje pro tyto případy nějaké preventivní opatření?
Velmi vám děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, v těchto případech tu je šance, a to že dohledáte doklady prokazující Vaše vlastnické právo, které máte doma. Těmito doklady jsou smlouvy - kupní, darovací, směnná, nájemní, úvěrové, … faktury, dodací a záruční listy. Pokud tyto doklady zní na Vaše jméno, tak si raději pořiďte jejích úředně ověřené kopie. Kdyby k Vám přišel exekutor tak mu originály dokladů předložte a věci by Vám zabavovat neměl, i když se to nedá vyloučit.
Pokud by to nepomohlo bude nutné, abyste do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení svých věcí dozvěděla podala k příslušnému exekutorskému úřadu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyloučení Vašich zabavených věcí ze soupisu. V tomto návrhu je nutné specifikovat zabavené věci a k tomuto návrhu doložit ony ověřené kopie výše uvedených dokladů. Mám za to, že poté by tomuto návrhu mělo být vyhověno. Pokud ne, bylo by nutné se o zabavené věci soudit, a to tak, že do 30 dnů ode dne doručení zamítavého rozhodnutí exekutora je nutné souladu s ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Pokud byste výše uvedené doklady neměla, bylo by nutné zkusit sepsat čestná prohlášení, ve kterých byste Vy i Váš přítel uvedli, který majetek komu z Vás patří. Tato čestná prohlášení je nutné opatřit úředně ověřenými podpisy. Toto však není tak spolehlivé jako kopie dokladů o vlastnickém právu k zabaveným věcem.
Dále uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.)
Pokud však Víš přítel pracuje tak vězte, že exekuce bude nejspíše provedena srážkami ze mzdy povinného, tedy Vašeho přítele. Mám za to, že exekutoři budou nejdříve volit ty způsoby provedení exekuce, které jim zaručují peníze ihned a ne až po zpeněžení movitých věcí s nejistým výsledkem.