Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.109

Exekuce a dovolání k Nejvyššímu soudu

Odesláno: 
Otevřeno 2018 x
11 odpovědí
 
Dobrý den,
k mému předchozímu dotazu exekuce bych měl ještě podotázku. Krajský soud rozhodl 21.12.2005 s tím že nebylo přípustné dovolání, ledaže na základě dovolání podaného do dvou měsíců od doručení rozhodnutí k Nejvyššímu soudu, prostřednictvím okresního soudu, dospěje dovolací soud k závěru, že napadené rozhodnutí má zásadní význam.
Já jsem se tedy neodvolával zajímalo by mne jestli je nějaké přesné pravidlo kdy rozsudek nabyde právní moci. V mém případě nabyl údajně 9.3.2006. Je to tedy více než 2 měsíce po rozsudku - je to v pořádku?
Usnesení exekuce bylo vydáno 24.2.2016 a zapsáno 20.5.2016.
Pokud by bylo správně datum 9.3.2006 tak bych již dle Vaši rady 10 let promlčení již neměl šanci.
Proto se chytám stébla jestli termín nabytí právní moci je správně určený, jestli to má nějaké zákonitosti. Na netu jsem četl nejvíce 30 dnů.
Děkuji za radu a přeji hezký den
LH
 
Zdravím Vás, rozhodnutí soudu nabývá právní moci poté co uplyne lhůta k podání odvolání účastníkům řízení. Podmínkou je však doručení tohoto rozsudku účastníkům řízení. Pokud si rozhodnutí nějaký z účastníků nepřevezme nebo mu není doručeno, doručuje se mu tzv. fikcí doručení dle občanského soudního řádu, a proto se termín nabytí právní moci rozsudku může lišit. Proto je nejlepší si na soudě zjistit, kdy daný rozsudek nabyl právní moci. Vaše údaje se mi moc nezdají, protože uvádíte pozdější termín nabytí právní moci rozsudku (9.3.2006) než je vydání usnesení o nařízení exekuce dne 24.2.2006, což je nesmysl. Exekuce nemůže být nařízena pokud exekuční titul není v právní moci a není vykonatelný. Až podle správně a najisto postavenému nabytí právní moci rozsudku lze posoudit, zda k promlčení došlo či nikoli. Nabytí právní moci lze rovněž zjistit i na stránkách justice.cz, kde je tato skutečnost uvedena, ale na těchto stránkách je toto vyhledávání poněkud složitější, proto pokud byste toto zjistit chtěl, musel byste sdělit jaký soud a kde vydal daný rozsudek, a to včetně spisové značky.
 
Zdravím a děkuji za rychlou odpověď. Nařízení exekuce bylo až 24.2.2016. Přesto bych Vás poprosil o prověření datumu nabytí právní moci. Řešil to Okresní soud Zlín č. j. 5C 20/2000-114 ze dne 1.2.2005 a odvolací Krajský soud Zlín vydal již zmíněný rozsudek č. j. 59 Co265/2005-143 ze dne 21.12.2005.
Děkuji a přeji hezký den

L.
 
Zdravím Vás, nabytí právní moci citovaného rozsudku je skutečně až 9.3.2006, nařízení exekuce by tedy předcházelo pravomocnému ukončení věci, což je dle mého názoru nemožné, jste si jist, že datu nařízení exekuce jste neudělal chybu a není to až dubnu 2016. Rozhodující je však rovněž i datum, kdy oprávněný podal návrh na nařízení exekuce.
Dle mého názoru totiž nelze nařídit exekuci na základě nepravomocného rozsudku soudu, protože není jasné zda bude podáno odvolání či nikoli. Pokud by mezi právní moci rozsudku a podáním návrhu na nařízení exekuce uplynulo více než 10 let, je právo tuto pohledávku exekučně vymáhat skutečně promlčeno.
 
Zdravím Vás, nařízení exekuce bylo 24.2.2016, tedy v termínu 10 let což znamená, že to stihli včas k mé smůle. Přesto děkuji a přeji hezký den

L.
 
Zdravím Vás, v tomto případě by to tedy promlčené nebylo. Přesto Vám doporučuji si pročíst ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu a zkusit zjistit, zda na Váš případ nedopadá i jiný důvod pro zastavení exekuce, což není vyloučeno.
 
Zdravím Vás, tak máme smůlu a není to promlčeno. Psal jsem to prve na sebe, ale jedná se o dceru, která u nás od r. 1999 nebydlí a trvalé bydliště má na městském úřadu. Nám tedy exekuce nehrozí, ale chceme to přesto za dceru bydlící kdoví kde uhradit. Jak máme správně postupovat?
Děkuji a přeji hezký den

L.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nejlepší kontaktovat soudního exekutora, který exekuci vymáhá a požádat jej o vyčíslení dlužné částky. Je však otázkou, zda Vám exekutor tyto informace poskytne, neboť vy nejste ani oprávnění ani povinní, ale zkuste to.
 
Zdravím Vás, děkuji za rady a mám již poslední dotaz. Výše uvedený rozsudek ukládal 15% úrok z prodlení z přisouzené částky od 30.1.1999 do zaplacení. Slyšel jsem, že úrokové sazby se měnily a zajímalo by mne jestli musíme platit ty 15%, nebo od nějakého data se počítají jiné a jaké.
Děkuji a přeji hezký den

L.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás nepotěším, neboť jelikož ve věci bylo pravomocně rozhodnuto je nutné platit v souladu s rozsudkem, tj. ony 15% úroky z prodlení. Změna úrokových sazeb se Vás netýká, neboť nebyla aktuální v době rozhodování soudu v dané věci.
 
Zdravím Vás a děkuji za info i když se mi 15% úroky zdají lichvářské i v době rozsudku…

L.
 
Zdravím Vás, Vaše stanovisko chápu, ale s tím se už nedá mnoho dělat. Jedině poté co zaplatíte oprávněnému jistinu, tak jej zkuste požádat o prominutí příslušenství nebo alespoň jeho části a kopii této žádosti zašlete exekutorovi. Žádost o prominutí příslušenství je nutné co nejlépe odůvodnit a podložit i důkazy, a to včetně popsání Vaší osobní a majetkové situace, zejména příjmů. O této žádosti rozhodují výlučně věřitel (oprávněný) a je jen na něm, zda Vám vyhoví či nikoli.