Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.200

Průběh exekuce - možnost využití více druhů exekuce najednou (účet, mzda, movité věci /mobiliář/, nemovitosti)

Odesláno: 
Otevřeno 1349 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně exekuce. Novelou zákona o Občanském soudním řádu a Exekučním řádu (sněmovní tisk 181) se striktně upravuje postup - průběh exekuce. Na řadu prý přijde nejprve obstavení účtu, srážky ze mzdy a pak až zabavování movitých věci, či nemovitosti.
Můj dotaz zní. Když je člověk v exekuci na peněžité plnění (úvěr) od roku asi 2013, nastala exekuce, přišlo vyrozumění o obstavení účtu, o penzijním připojištění a srážky ze mzdy. Chtěla bych se zeptat zda to znamená (když má člověk stálé zaměstnání a stálé srážky ze mzdy) bude exekuce provedena až do konce srážkami ze mzdy? Nastala by exekuce na nemovité věci, pokud by nechodili žádné srážky ze mzdy? nebo by bylo možné platit v případě ztráty zaměstnání na účet exekutora? (srážky jsou kolem 9000, - měsíčně, ještě to bude trvat asi 3 roky něž se splatí).
Pokud by člověk bydlel s nedlužícími, pomohou i čestná prohlášení o vlastnictví věcí?
dlužník vlastní pouze osobní věci, nemá majetek movitý. nemovitý také ne.
Doklady k vybavení domácnosti nejsou, jedná se i o starší vybavení. Dá se nájemní smlouva vystavit i zpětně? dotyčný by přispíval na služby atd.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano exekutoři skutečně nejdříve "obstavují" účty povinných a následně, zjistí-li, že je povinný zaměstnán tak se exekuce provede srážkami ze mzdy povinného. Exekuce prodejem nemovitostí a věcí movitých může, ale nemusí následovat, což záleží na mnoha okolnostech, např. vymáhaná částka, majetkové poměry povinného, …
Exekuce při ztrátě zaměstnání by se prováděla z podpory v nezaměstnanosti. Pokud by povinný chtěl hradit i více nad rámec srážek ze mzdy, nic mu v tom nebrání. Raději bych si však nesjednávala splátkový kalendáře, protože poté by již byla dohoda závazné. Kdežto, když povinný občas zašle něco navíc, tak jej to k ničemu nezavazuje. V exekučních příkazech je uvedeno i číslo účtu exekutora, a to včetně variabilního symbolu, takže povinný může i tímto způsobem dobrovolně, a to i nad rámec srážek ze mzdy hradit exekuci. Dle mého názoru je však třeba myslet i na nenadálé výdaje, a to i proto, aby z jedné exekuce nebyly exekuce dvě.
Víte čestná prohlášení jsou určitě dobrá věc, a mohou pomoci když nemáte nic jiného, ale bohužel to nejsou doklady, které by dokázaly vlastnické právo k zařízení k věcem doma. Nájemní smlouvu postdatovat nelze, resp. lze, ale nedoporučuji to, protože toto jednání by mohlo i selhat, stačí se nepohodnout v rodině a nepříjemnost je tu. Lze však uzavřít nájemní smlouvu jinou, popřípadě to lze řešit rovněž i dodatkem k nájemní smlouvě. Mám za to, že pokud pracujete tak exekuce prodejem movitých věcí se obávat nemusíte, neboť to stojí čas a výjezdy vykonavatelů a naproti tomu výtěžky z těchto prodejů nejsou nijak vysoké. V porovnání s ostatními způsoby provedení exekuce bych tento považovala za jeden z nejméně efektivních.