Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.680

Exekuce po zrušení trvalého bydliště, pobytu dlužníka - může exekutor vniknout do bytu a zabavit majetek nedlužníků?

Odesláno: 
Otevřeno 1601 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebuji poradit ohledně exekuce. 08/2016 mí rodiče bez předchozí korespondence určené mé osobě po příchodu domů našli na dveřích papír, že zde byl exekutor a pokud se 2 dnů neozvu, protože exekuce je na mé jméno, tak exekutor vnikne za asistence zámečníka popř. Policie do bytu a začne se zabavováním.
Samozřejmě jsem obratem volala na uvedený kontakt a s pánem se domluvila (spíše byla nekompromisně odpálkována, że ho vůbec nezajímá, že jsem v rizikovém těhotenství na nemocenské a nastupuji na mateřskou dovolenou), także mi určil splátkový kalendář 20.000 Kč měsíčně. Celková částka je cca 270.000 Kč.
Rodiče po tomto šli na úřad a v bytě kde bydlí (který je pronajatý) mi zrušili trvalé bydliště, trvalý pobyt.

Toto nabude právní moci 6.9.2016 a ještě mi rodiče mají doklad o tom, že všechen majetek náleží mojí matce, který je z 9/2013. Tuto částku jsem do sjednaného data samozřejmě sehnat nestihla, tak se podařilo mému manželovi se s panem exekutorem domluvit na pozdější splátce ve výši 40.000 Kč, ale jde mi o to že mu pán řekl, že pokud se tak nestane nebo další měsíc splátka nepřijde, tak on může vniknout do bytu a přejít k dalšímu kroku Tj. zabavování.
Ale pokud já v pronajatém bytě ve kterém rodiče bydlí (oni tam mají trvalé bydliště) nebydlím, trvalé bydliště mi na této adrese bylo zrušeno se souhlasem majitelky bytu a v tomto bytě mi nic nepatří, tak exekutor přeci do tohoto bytu nemůže vniknout a zabavit věci nebo snad ano?
A navíc pokud rodiče mají v ruce list o vlastnictví veškerého vybavení (jen tato listina není úředně ověřena) ale je podepsána matkou a jejím bratrem, který jí tento majetek daroval z dědictví pp jejich otci. Otázka je tedy mohou rodičům i v tomto případě něco zabavit? Děkuji za odpověď P.
 
Zdravím Vás, mám za to, že vykonavatel adresu Vašeho bývalého trvalého pobytu navštíví, a to proto, že byla zrušena nedávno. Nezapomínejte na to, že exekutoři mají mimo jiné i přístup do centrální evidence obyvatel.
Nicméně mám za to, že pokud exekutorovi Vaši rodiče sdělí, kde se nyní zdržujete, tak by majetek rodičů zabavován být neměl, a to navíc za situace, kdy Vaše matka má doklad, a to již z roku 2013, že všechny věci jsou její. Jen bych Vaší mamince doporučovala, aby s originálem tohoto dokladu raději navštívila notáře a nechala si jej pokud možno, a to raději dvakrát úředně ověřit. Notář tak učiní, neboť on může ověřovat listiny. Poté by exekutor ani vykonavatel neměl rodičům nic zabavit. Pokud by se tak stalo, tak by Vaše maminka měla, a to do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděla podat v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. V tomto návrhu by měla popsat zabavené věci a doložit onu pokud možno úředně ověřenou kopii dokladu o tom, že všechny věci jsou její. Mám za to, že při doložení výše uvedené úředně kopie by exekutor měl návrhu vyhovět a věci vydat. Pokud by tak neučinil bylo by nutné, a to do 30 ode dne zamítavého rozhodnutí o návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 267 občanského soudního řádu podat tzv, vylučovací žalobu proti exekutorovi, jehož zaměstnanci věci zabavili. V žalobě je rovněž nutné popsat zabavené věci a přiložit onu pokud možno úředně ověřenou kopii dokladu o tom, že věci jsou Vaší maminky. Vím, že je to velice těžké, ale snažte se být co nejvíce v klidu a klidně se na nás opět obraťte.