Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.697

Exekuce spolubydlící osoby - stačí důkaz vlastnictví paragony a kupní smlouvy na věci (movitý majetek)

Odesláno: 
Otevřeno 1622 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
Bydlím v družstevním bytě, jehož nájemní smlouva je sepsaná s mým bratrem, který je toho času v exekuci. On se na adrese nezdržuje, nebydlí zde, jen je uveden jako nájemce. Já, sestra, jsem veškeré vybavení bytu vybavila účtenkami, paragony a kupními smlouvami na jméno jiné, než bratrovo. Dále mám úředně ověřené doznání bratra, že ve jmenovaném bytě není žádná věc, která by byla jím vlastněna.
V případě návštěvy exekutora, budou mi výše popsané dokumenty relevantním důkazem, že jsem jejím vlastníkem já a ne můj bratr? Jinak řečeno, bude mi to vůbec k užitku? Jak mám podle Vás postupovat? Kde hledat kvalifikované právníky na exekutorské právo?
Věřím, že Vaše odpověď mi bude k užitku a předem za ní děkuji.
Předem děkuji za Vaší odpověď a přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, pokud máte na zařízení věci v bytě doklady, kterými jste schopna prokázat vlastnické právo osob odlišných od povinného, tak Vám ještě doporučuji, abyste si tyto doklady okopíroval, a to u notáře, který by Vám úředně ověřil jejích shodu s originálem. Úředně ověřené kopie těchto dokladů by dle mého názoru měly být relevantními doklady k tomu, abyste tento majetek uchránila, před jeho zabavením.
Mějte však na paměti, že věci nepolepuje přímo exekutor, ale jeho zaměstnanci - vykonavatelé, kteří Vám i přesto mohou tyto věci zabavit. Kdyby se tak stalo bylo by nutné, aby vlastník zabavených věcí podal do 30 dnů ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). V tomto návrhu je nutné popsat, o vyškrtnutí jakých věcí navrhovatel žádá. K návrhu je dále nutné doložil i úředně ověřené kopie originálů dokladů prokazujících vlastnické právo k zabaveným věcem navrhovatele. Poté bude nutné vyčkat rozhodnutí exekutora, ale mám za to, že by tomuto návrhu měl vyhovět.
Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bylo by nutné, aby vlastníci těchto zabavených věcí, a to do 30 dnů ode dne, kdy by jim bylo doručeno zamítavé rozhodnutí exekutora o návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu, podali k soudu tzv. vylučovací žalobu, a to podle ust. § 268 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K této žalobě je rovněž nutné přiložit kopie dokladů prokazujících vlastnické právo žalobce. Mám však za to, že toho nebude třeba, neboť exekutor by Vám měl dle mého názoru vyhovět.
Doporučuji Vám obrátit se na advokáty, kteří se mají zkušenosti s hromadnou správou a vymáháním pohledávek, ti totiž velmi často řeší i problematiku exekucí a věci s tím související. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz
 
Host 3495

Velmi děkuji za Vaší odpověď a hlavně za rychlost.
 
Zdravím Vás, za málo, rádo se stalo. Kdybyste cokoli v budoucnu potřebovala, můžete se na nás obrátit.