Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.321

Úroky z dluhu v exekuci - o kolik Kč dluh stoupá?

Odesláno: 
Otevřeno 1344 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám z roku 2012 exekuci ve výši 70.000 Kč. kterou čtvrtým rokem (2012-2016) nesplácim. Chci se zeptat o kolik se mi ročně nyvy3uje tento dluh, alespoň přibližně? také bych se rád zeptal po jaké době exekutor exekuci zastavuje z důvodu nevymoženi a pokud je exekuce zastavena může se v budoucnu opět rozběhnout? pak bych znovu platil nové náklady a výlohy exekuce i když by ji znovu podal stejný věřitel pro stejný dluh? děkuji
 
Zdravím Vás, nesplácením exekuce se dluh výrazně navýší, o jakou částku přesně Vám sdělit nemohu, neboť jsem neviděla exekuční titul (rozhodnutí na jehož základě je daná pohledávka exekučně vymáhána). Každý exekuční titul totiž může znít jinak. rozdílné mohou být i sankce, které mohou být v rámci exekučního titulu rovněž vymáhány jako příslušenství pohledávky. Nicméně mám za to, že dluh se mohl navýšit cca o 20.000 - 30.000,- Kč.
Po jaké době exekutor exekuci zastaví z důvodu nemajetnosti povinného rovněž závisí na konkrétních okolnostech případu, a to zejména na straně povinného. Jiná situace bude, když povinný je mladý zdravý muž, který může pracovat, jinak tomu bude, když je povinný invalidní důchodce a pobírá invalidní důchod III. stupně, jiné to bude u matky samoživitelky, popř. ještě na mateřské dovolené. Dále uvádím, že návrh na zastavení exekuce, můžete podat i Vy jakožto povinný, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je nutné popsat Vaši osobní a majetkovou situaci a dále je nutné doložit i Vaše příjmy, a to pokud možno za rok zpět, aby exekutor viděl, že Vaše situace se delší dobu nemění, a že nebude možné vymoci ani náklady exekuce.
Pokud by exekuce byla z tohoto důvodu zastavena, tak oprávněný může opět znovu podat návrh na nařízení exekuce, a to kdybyste třeba začal pracovat, a to do té doby, než uplyne promlčecí doba. Promlčecí doba pro vymáhání pohledávky formou exekuce činí 10 let od právní moci rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána. Vezměte však v úvahu i to, že po dobu trvání exekuce se promlčecí doba tzv. staví a neběží. Promlčecí doba by opět začala běžet až po pravomocném zastavení exekuce na Vaši osobu. Pokud by exekuce byla znova nařízena, poté byste musel počítat i s tím, že byste hradil náklady exekuce a odměnu exekutora.