Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.406

Oddlužení dlužníka v zahraničí - průběh, postup, srážky

Odesláno: 
Otevřeno 3206 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím snažně o radu. je na mě uvaleno 5 exekucí z roku 2013 až do současné doby jsem exekuce nesplácel. Výše dluhu je celkem 260.000 Kč. Pracuji 3. rokem v zahraničí a chtěl bych si dát tyto exekuce do pořádku. Můžete mi prosím poradit, je-li možné při práci v zahraničí žádat v ČR o oddlužení? Jaké písemnosti bych musel odsud soudu doložit a např. průměrný výdělek musel by být přeložen do českého jazyka? Dále vás chci poprosit jak by oddlužení odsud probíhalo, v ČR nemám trvalý pobyt ani doručovací adresu. Kolik by činila zhruba moje srážka insolvenčním správcem při mém platu 28.000 Kč? Na závěr prosím chci se zeptat kde a jak mohu dohledat své dluhy popř. nechat si zaslat aktuální výše dluhu které budu potřebovat k soudu, a kam směrovat korespondenci od exekutorů, soudu když nemám v CR trvalý pobyt ani doručovací adresu? děkuji mockrát za rady.
 
Zdravím Vás, jelikož v ČR nemáte trvalý pobyt ani doručovací adresu tak by oddlužení rozhodně neprobíhalo v ČR, neboť žádný ze soudů na území ČR by nebyl místně příslušný k projednání insolvenčního návrhu, a proto by to nebylo možné. Pokud byste na území ČR měla alespoň korespondenční adresu a na území ČR byste se po dobu 60 měsíců ode dne podání insolvenčního návrhu s návrhem na povolení oddlužení skutečně zdržovala, poté by bylo možné insolvenční návrh směřovat Městskému soudu v Praze, neboť pro cizince s pobytem na území ČR je místně příslušný Obvodní soud pro Prahu 1. Insolvenční návrh je však nutné podat i k věcně příslušnému soudu, jelikož o insolvečních návrzích rozhodují krajské soudu, bylo by nutné insolveční návrh podat k Městskému soudu v Praze. Vy však na území ČR korespondenční adresu nemáte, ani se zde patrně nehodláte zdržovat, takže ani tento postup by ve Vašem případě zatím nepřipadal v úvahu.
Vaší jedinou možností je dobrovolně z Vašich příjmů v zahraničí splácet jednotlivé exekuce v ČR nebo čekat až bude exekuce zastavena, neboť exekutorům se nepodařilo nic vymoci.
Jednotlivé exekučně vymáhané závazky zjistíte z výpisu z Centrální evidence exekucí vedených Exekutorskou komorou ČR viz. stránky http://www.ekcr.cz. Tento výpis je však zpoplatněn a tyto údaje tedy údaje o výši Vašich závazků nemusí být přesné, neboť jednotliví exekutoři ne vždy tyto údaje aktualizují. Proto by bylo nejlepší se ve věci vyčíslení aktuální dlužné částky s písemnou žádostí obrátit přímo na konkrétní exekutorské úřady. Ve Vašich žádostech, vždy uveďte i spisovou značku soudního exekutora.
Ostatní závazky lze doložit buď aktuálními výzvami k úhradě dluhu, rozsudky nebo i v rámci registru SOLUS.