Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.093

Exekuce za dluh na výživném (dvoje nezaplacené alimenty) - musí oprávněný upozornit na dluh dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1364 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dnes (26.8.2016) mi byl doručen exekuční příkaz k zaplacení částky 4000 Kč pro nezaplacení 2 měsíčního výživného na zletilou dceru. Náklady na řízení ve výší 12.300 Kč od exekutorského úřadu v Přerově a zároveň mám zablokovaný účet. Bez jakéhokoliv předchozího upozornění. Jsem matka samoživitelka a mám v péči dvě nezletilé děti. Chci se prosím zeptat, jestli se s tím dá něco udělat a jak mám dále postupovat. Náklady nejsou rozepsány a částka se mi zdá být neúměrná k dlužné částce.
Děkuji za odpověd LZ
 
Zdravím Vás, bohužel náklady řízení jsou vždy v těchto případech vysoké, mám za to, že Ve Vašem případě jsou bohužel i v pořádku.
Víte exekutoři mohou zablokovat účet povinnému bez jeho vědomí, takže blokace účtu je pro povinného jako blesk z čistého nebe.
Vy můžete udělat to, že se vypravíte na pobočku banky, u které máte veden zablokovaný účet a v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) banku požádáte o výplatu tzv. nezabavitelné částky, která je rovně dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč a tato částka by Vám měla být na základě Vaší žádosti vyplacena, pokud Vám bankomat nějaké peníze vydal, tak dnes (26.08.2016) vybrané peníze od této částky odečtěte. Jen uvádím, že o výplatu nezabavitelné částky lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Pokud pracujete a mzda je Vám vyplácena na blokovaný účet, co nejdříve se dohodněte se zaměstnavatelem na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou, a to proto, aby Vám mzda nebyla vyplacena na blokovaný účet a Vy tedy nebyla bez prostředků.
Mám za to, že pokud pracujete je jen otázkou času, kdy bude exekučně postižena i Vaše mzda.
Vy v této věci můžete udělat pouze jediné, a to exekuci uhradit, o splátkový kalendář bych se zatím nepokoušela jednat, protože mám za to, že exekučně bude postižena i Vaše mzda, tak, aby Vám alespoň něco zbylo na úhradu potřeb Vaší domácnosti. Pokud pracujete, mám za to, že exekuce bude hrazena srážkami ze mzdy.
Ještě jedna rada, pokud Vám otec nezletilých dětí hradí výživné na blokovaný účet domluvte se s ním na tom, aby Vám hradil výživné v hotovosti nebo složenkou, a to proto, aby Vám nebylo blokováno i výživné. Pokud máte někoho, kdo by byl ochoten celou exekuci najednou uhradit, bylo by to nejlepší. Nic jiného zde již asi nevymyslím.