Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.063

Jak se vyhnout exekuci v budoucnu - jistina a náklady exekutora zaplaceny

Odesláno: 
Otevřeno 1095 x
7 odpovědí
 
Dobrý
den chtěla bych se zeptat jdeli a jakým způsobem ukončit exekuce vedená do budoucna? Jistina i náklady exekuce byli již uhrazeny.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, asi úplně nerozumím Vašemu dotazu a nevím co si představit pod pojmem exekuce vedená do budoucna. Jediná exekuce, kterou lze vést pro budoucí pohledávky je exekuce pro výživné, ale i její podmínkou je dluh na výživném, a uhradí-li se dlužné výživné a náklady exekuce, poté se nějakou dobu, a to několik měsíců exekučně vymáhá běžné výživné, aby byla záruka, že povinný bude výživné již hradit sám.
U ostatních pohledávek byla-li uhrazena jistina i náklady exekuce, tak lze rovněž vymáhat i úroky z prodlení, tedy příslušenství pohledávky. V tomto případě požádejte exekutora o vyčíslení dlužné částky např. k 31.8.2016 nebo k 15.9.2016 a poté co Vám exekutor odpoví tuto částku na jeho účet uhraďte a exekuce bude zastavena. Popřípadě můžete požádat věřitele o odpuštění úroků z prodlení, s tím, že kopii této žádosti doručte rovněž i exekutorovi.
 
Dobrý den ano jedná se o výživné. Exekuce byla zahájena cca. leden 2016, jistina byla uhrazena ihned, náklady exekuce po průtazíh ze strany ex. úřadu v měsíci květen, po celou dobu se výživné hradí včas a v plné výši. Jak z toho ven, exekutor chce mít jistotu, že budeme hradit i nadále, ake máme jistotu, že bude dítě (již zletilé, věk 22let) dále navštěvovat školu, ? (chodí na soukromou školu) Děkuji
 
Zdravím Vás, z toho co píšete je tedy zřejmé, že náklady exekuce byly zcela uhrazeny v květnu 2016. Tedy od června 2016 je již exekuce vedena tzv. "preventivně", proto bych vyčkala do konce roku, s tím, že bych se zajímala o prospěch zletilého dítěte a jakmile by byly problémy neprodleně bych podala k soudu návrh na snížení příp. i zrušení vyživovací povinnosti, který bych v kopii zaslala i exekutorovi a současně v lednu bych uvažovala o návrhu na zastavení exekuce, s tím, že dlužné výživné je zcela uhrazeno, stejně jako náklady exekuce, a že povinný již několik měsíců řádně a včas hradí běžné výživné, a poté je nutné vyčkat jak se vše bude dále vyvíjet.
 
Dobrý den děkuji za odpověď, další dotaz se týká toho, zda výživné zasílat na účet exekutora? (v dobu, kdy byla exekuce zahájena jsme měli zahájené řízení o snížení výživného. Kdy p. soudce řekl, vkládat výživné k rukám dcery a stejný názor má i náš právní zástupce), ještě by nás zajímalo. Dítě na které hradíme výživné je od roku 2015 vedená jako podnikatel v obchodním rejstříku i v takovém případě jsme povinni platit stále výživné? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že v tomto případě je zde důvod pro podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), argumentovala bych tak, že oprávněná je od roku 2015 vedená jako podnikatel, což lze doložit i přiložením výpisu z registru ekonomických subjektů, když do vyhledávače zadáte administrativní registr ekonomických subjektů, tak najdete příslušné stránky, tak po zadání identifikačního čísla naleznete záznam o podnikání oprávněné.
Dále uveďte, že jelikož oprávněná podniká, vykonává výdělečnou činnost, tedy se sama živí, což má za následek zánik vyživovací povinnosti ze strany rodiče - povinného. Případně bych současně s návrhem na zastavení exekuce podala v souladu s ust. § 54 exekučního řádu současně i návrh na odklad exekuce, neboť máte za to, že se zahájení podnikatelské činnosti dcery vyživovací povinnost jejího otce vůči ní zanikla, dále je možné uvést, že hrazení výživného na osobu na kterou by již měla vyživovací povinnost zaniknout Vás dostává do finančních problémů, a proto je na soudě podán návrh na snížení výživného, jehož kopii je nutné k návrhu na odklad exekuce a její zastavení rovněž doložit. Jen dodávám, že výpis z obchodního rejstříku bych doložila i k soudu, který má rozhodovat o výživném jako důkaz. O odklad lze žádat až na 6 měsíců, proto bych toho využila, neboť spotřebované výživné se nevrací. Pokud by žádosti o odklad nebylo vyhověno, bude nutné hradit běžné výživné v celé výši, a to až do rozhodnutí buď o návrhu na zastavení exekuce nebo o výživném, a to proto, aby na výživném nevznikly dluhy.
 
Dobrý den takže to chápu správně, že v okamžiku, kdy začne dítě pracovat (i přesto, že ještě stále pracuje) končí rodiči vyživovací povinnost?
 
Zdravím Vás, ano je to tak, u bezproblémových vztahů v roidně to tak je. U těch problematických je vždy lepší mít rozhodnutí soudu o zrušení vyživovací povinnosti. Jelikož ve Vaší věci soudní řízení o snížení výživného probíhá, tak Vašemu příteli nic nebrání v tom, aby při soudním jednání předložil důkazy o podnikání dítěte a navrhl by, aby soud rozhodl o zrušení vyživovací povinnosti.