Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.305

Exekuce dlužnice bydlící v bytě partnera, druha - hrozí zabavení věcí nedlužícího z páru?

Odesláno: 
Otevřeno 1139 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s jedním problémem. Mám exekuci nařízenou soudem a srážkami ze mzdy. Byla jsem na ÚP tak mi exekuci nesráželi, potom jsem nastoupila do zaměstnání a začali mi ji srážet. Srazili mi ji asi dvakrát a pak přišla exekuce ještě z VZP tak tu první pozastavili a strhávali mi VZP. V tu dobu se mi ozval exekutor a začal vyhrožovat a tak jsem svolila splácet tedy po 1.000 Kč. Poslala jsem to jednou a přišel šéf, že mi pozastavili VZP a opět mi budou strhávat tu první exekuci. Takže jsem přestala posílat těch 1.000 Kč. po třech měsících mi zavolala exekutora sekretářka, že musím tu tisícikorunu také posílat a jestli to do dvacátého nevyrovnám tedy za ty tři měsíce, ze mi do bytu pošle výjezdovku se zámečníkem. Žádný splátkový kalendář s nimi nemám,, byla to dohoda pouze po telefonu, když mi to nesráželi z platu, atd. jsem si ještě všimla, že je to úplně jiný účet na který to chtějí posílat než mi posílají ty srážky z práce.
Bydlela jsem u dcery a teď jsem se přestěhovala k příteli a mám strach že mu vniknou do bytu a něco si vezmou. V bytě je vše přítele. Já tam mám jen své osobní věci.
Prosím o radu co s tím můžu dělat a jak se bránit a jestli na to mají vůbec právo.
 
Zdravím Vás, mám za to, že jsem na podobný dotaz již odpovídala. Pokud není plněn splátkový kalendář, který lze mimochodem sjednat i telefonicky a nikoli pouze písemně a exekutorovi nejsou zasílány ani srážky ze mzdy povinného, i když je to z důvodu přednostní vymáhání přednostní pohledávky (VZP) před nepřednostní, tak povinný bohužel musí počítat s návštěvou exekutora. Exekutor nebo jeho vykonavatelé mohou navštívit povinného tam, kde se zdržuje, tedy i u jeho přítele. Proto Vám i příteli doporučuji, abyste dohledali co nejvíce dokladů, o tom, že zařízení bytu je ve vlastnictví Vašeho přítele. Těmito doklady jsou zejména smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, leasingové, nájemní, … , ale i faktury, dodací a záruční listy a rovněž i další doklady z nichž lze určit, že věci patří příteli. Pokud by tyto věci vykonavatelé zabavili, Váš přítel by musel, a to do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděl, k soudnímu exekutorovi, který tyto věcí zabavil, podat v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a k tomuto návrhu doložit úředně ověřené kopie dokladů o jeho vlastnickém právu k zabaveným věcem. Dále můžete ještě oba sepsat čestné prohlášení, Vy v tom svém prohlásíte, že v bytě máte jen osobní věci a Váš přítel ve svém čestném prohlášení uvede jaké věci jsou zase jeho. Čestná prohlášení je však nutné opatřit úředně ověřenými podpisy pisatele. Pro úplnost dodávám, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).