Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.736

Dluh u již neexistující společnosti - je dluh vymahatelný bez informování o převedení dluhu na nového věřitele?

Odesláno: 
Otevřeno 1388 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím jak postupovat v případě, kdy můj dluh je vůči společnosti s. r. o. , v roce 2004 byl uznán soudem jako platný s následnou exekucí, která započala v roce 2005. V roce 2008 společnost s. r. o. ukončila činnost.
Chtěl jsem se zeptat jestli je exekuce platná i v případě, že tato společnost již neexistuje.
A v případě, že společnost ještě za doby fungování tento dluh převedla na někoho jiného (nebo prodala dál) měl bych být o této skutečnosti informován??

Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud tato společnost zanikla s právním nástupcem, tedy pokud společnost zanikla a její jmění převzala jiná společnost, tak exekuce bude pokračovat s tím, že oprávněným je místo zaniklé společnosti její právní nástupce, tedy společnost, která jmění převzala a v exekuci je tedy možné pokračovat.
Totéž by platilo i v případě postoupení pohledávky za doby trvání exekuce, tak by novým oprávněným byla společnost na kterou tato pohledávka přešla na základě smlouvy o postoupení pohledávky. Mám za to, že exekutor by Vám tuto listinu o změně oprávněného doručil.
Jiná situace by však nastala, kdyby společnost zanikla a její jmění by nepřevzala žádná společnost ani jiná osoba, tak je to důvodem pro zastavení exekuce, protože oprávněný zanikl bez právního nástupce, čímž zanikla i tato pohledávka. V tomto případě bych tedy k exekutorovi podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť tímto došlo k zániku oprávněného bez právního nástupce. Bylo by to to samé jako kdyby zemřel oprávněný fyzická osoba a nikdo by po něm nedědil, i když zde by dědictví připadlo státu, zde však nikomu.
Pro jistotu si vše ověřte na stránkách obchodního rejstříku, které jsou http://www.justice.cz, zde je vyhledávací formulář, který je třeba použít, a to buď tak, že sem vepíšete název původního oprávněného nebo po kliknutí na podrobné hledání sem zadáte identifikací číslo a do vyhledávače zadejte výpis platných i neplatných a uvidíte co Vám vyjede. Popřípadě se obraťte na někoho kdo umí pracovat s obchodním rejstříkem na internetu a ten Vám poradí. Popřípadě je možné v této věci rovněž požádat o radu advokáta, nebo mi sem napište jméno oné společnosti a já to pro Vás vyhledám, s obchodním rejstříkem na internetu pracuji běžně.