Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.055

Exekuce na bratra - hrozí zabavení věcí sestry žijící mimo bydliště rodičů a bratra?

Odesláno: 
Otevřeno 1508 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, bratr má hodně dluhů, dokonce přišli i vymahači. Bratr bydlel u rodičů, ale rodiče mu zrušili trvalé bydliště a bratr tam bydlí i nadále. A já bydlím v jiném městě, ale trvalou adresu mám taky u rodičů.
Je možné, aby přišli exekuční i ke mě? Máme podezření, že se exekuce blíží a tak chceme být nějak chráněni. Jak rodiče tak i já. Je možné se proti tomu nějak bránit? I když bydlím jinde, je možné, aby mi vzali věci? Mockrát děkuji za odpověď. Situace je aktuální.
 
Zdravím Vás, jedinou ochranou Vašeho majetku by bylo si Vaše věci od rodičů odvést tam, kde bydlíte.
Rodičům doporučuji, aby bratrovi co nejdříve, a to na obecním či městském úřadě, konkrétně na matrice zrušili údaj o trvalém bydlišti.
Pokud Váš bratr nikde nepracuje, je pravděpodobné, že by vykonavatelé navštívili Vaše rodiče, protože u nich má Váš bratr trvalý pobyt a jali se sepisovat majetek rodičů, a to v domnění, že se jedná o majetek bratra. Rodičům doporučuji, aby dohledali co nejvíce dokladů prokazujících vlastnické právo k jejich věcem. Těmito doklady jsou zejména, faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, úvěrové, nájemní, … , dále by nebylo od věci, aby rodiče sepsali čestné prohlášení, ve kterém by vyjmenovali, které věci v domě či bytě rodičů jsou rodičů, a které věci patří bratrovi. Toto čestné prohlášení je nutné, aby oba rodiče opatřili svými úředně ověřenými podpisy.
Totéž doporučuji i Vám. Ono by bylo vhodné, aby čestné prohlášení sepsal i Váš bratr, který by výslovně uvedl, které věci u rodičů patří jemu. I jeho čestné prohlášení je třeba opatřit úředně ověřeným podpisem.
Jen dodávám, že věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou výslovně upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by se tak stalo je to důvodem pro zastavení exekuce ohledně těchto neoprávněně zabavených věcí.
Pokud by exekutoři zabavili věci Vašich rodičů nebo Vaše, bylo by nutné v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, s tím, že tyto věci nepatří povinnému, ale osobě či osobám odlišným od povinného. Tento návrh se podává u exekutora, který věci zabavil, a to do 30 dní ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl. Pozor vlastník zabavených věcí však musí soudnímu exekutorovi doložit doklady uvedenými výše, že zabavené věci jsou skutečně jeho a nikoli povinného. Toto lze doložit právě výše uvedenými doklady (smlouvami, fakturami, dodacími a záručními listy, … ). Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bylo by nutné podat v souladu s ust. § 68 odst. 4 exekučního řádu žalobu u exekučního soudu o vyloučení věcí ze soupisu. Tato žaloba se podává u exekučního soudu (okresní soud dle bydliště povinného), a to do 30 dnů ode dne doručení zamítavého rozhodnutí soudního exekutora ohledně návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu.
 
Děkuji za odpověď, a tím, že bydlím jinde na mě nemůžou? Nebo se to může stát? Protože rodiče toho moc nemají, tak mám obavy, aby exekuce nepřišla k nám domů. Bydlím v jiném městě. Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte trvalý pobyt na jiné adrese než Váš bratr, exekutor by Vás navštívit skutečně neměl.