Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.861

Zaplacení dluhu exekutorovi a odblokování účtu - za kolik dnů, týdnů, měsíců exekutor účet dlužníka odblokuje?

Odesláno: 
Otevřeno 3013 x
1 odpověď
 
Dobrý den. 29.6.2016 mi přišla exekuce na 12.436 Kč se splatností do 27.7.2016. A byl mi ihned blokován osobní účet. Upozorňuji, že žádnou jinou exekuci - dluhy nemám. 19.7.2016 jsem částku uhradila exekutorovi na účet.
Má otázka je: Kdy mi odblokují účet? Když jsem zavolala exekutorovi, řekl mi, že až to nabude právní moci a že konkrétně mě bude odblokovaní účtu prodlužovat co nejdéle, i měsíce. Což toto jednání nechápu. Neměli by odblokovat účet po zaplacení částky? Mají právo takhle zadržovat mé peníze i po zaplacení exekuce, když vyživuji dítě? Můžu podat trestní oznámení za zneužití pravomocí? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor by měl účet odblokovat co nejdříve poté co mu byla celková vymáhaná částka uhrazena na jeho účet. Dále by měl i co nejdříve vydat rozhodnutí o zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by tak exekutor neučinil tak návrh na zastavení exekuce dle výše uvedených ustanovení podejte i Vy sama a k tomuto návrhu přiložte i úředně ověřenou kopii potvrzení o úhradě dlužné částky ne účet exekutora. Mám za to, že tomuto návrhu by, pokud je celá vymáhaná částka uhrazena mělo být vyhověno.
Dále bych se v zaměstnání dohodla na výplatě mzdy v hotovosti či na "složenku".
Víte ono to odblokování účtu není ihned, exekutor se musí nejříve přesvědčit, zda mu peníze skutečně přišly a zda je skutečně vše uhrazeno, poté by měl peníze odblokovat. Je však otázkou kolik lidí se stejným problémem s dřívějším datem úhrady má před Vámi. Mám za to, že odblokování účtu by mělo trvat 2 - 6 týdnů maximálně ode dne připsání celé vymáhané částky na účet exekutora. Další možností je rovněž stížnost na postup exekutora na Exekutorské komoře České republiky. Osobně chování exekutora nerozumím a nevím "co ze ním je", nevím, zda jste se dříve nepohodli. Mám za to, že by se takto exekutor chovat neměl, i když skutečně nevím co je "za tím". S trestním oznámením bych počkala, neboť trestný čin je třeba prokázat a Vy jen těžko prokážete ústní tvrzení. Nejdříve bych vyčkala na pravomocné zastavení exekuce a následně bych podnikala další kroky. Ono je vždy lepší počkat až člověk tzv. "trochu vychladne". Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.