Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.522

Více způsobů exekuce najednou (plat, věci) - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1752 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Přišel mi poštou exekuční příkaz, na částku 163.377 Kč, kdy věřitelem je Šestý uzavřený investiční fond, a. s. Tento exekuční příkaz byl udán na manželovu mzdu, u jeho zaměstnavatele, protože já nepracují, a pobírám sociální dávky do životního minima. Tento exekuční příkaz mi přišel poštou ještě pak 3x. Pokoušela sem zjistit původ a důvod této exekuce, což mi nikdo nedokázal z odpovědět. Tudíž jsem byla toho dojmu, že táto exekuce probíhá ze mzdy mého manžela jak bylo uvedeno v předchozích exekučních příkazech.
Ale před několika dny, se u mě doma objevili dva vykonavatelé soudního exekutora, aby provedly exekucí na movitém majetku, který žádný nemáme. Musela jsem přistoupit na měsíční splátky 3.000 Kč. Máme více exekuci, které jak manžel tak i já splácíme, plus má exekucí na ten plat.

Je možné provádět exekucí, v rámci jednoho věřitele dvěma způsoby najednou a to exekuci movitého majetku, přímo v bydlišti, a zároveň exekuci na plat mého manžela.
A ještě jsem se chtěla zeptat, máme tři děti, po zaplacení nájmu, malých položek a několik exekucí máme na živobytí dva tisíce. Je možné platit několik exekucí najednou, nebo dá se splácet postupně?
Děkují za odpověď. Z úctou Mačková Ostrava.
 
Zdravím Vás, ano soudní exekutor může jednu pohledávku vymáhat i vícero způsoby provedení exekuce současně. Tedy exekutor postupuje v souladu se zákonem, když tuto pohledávku vymáhá ze mzdy manžela a dále i formou exekuce prodejem movitých věcí povinného.
Ohledně plateb exekuce záleží i na tom, zda jste Vy sama ochotna na toto přistoupit či nikoli, neboť pokud pobíráte pouze sociální dávky. Ty nemohou být předmětem exekuce a exekutoři to dobře vědí.
Proto Vám doporučuji podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde musíte doložit Vaše příjmy, zejména pobírané sociální dávky a blíže popište Vaši situaci.
 
Dobrý den děkují moc za odpověď. Prosím můžete mi ještě poradit, jak zastavit navrch na zastavení exekuce a kde? děkují
 
Zdravím Vás, návrh na zastavení exekuce se podává k soudnímu exekutorovi, který danou pohledávku vymáhá. Nejdříve je však nutné posoudit, zda se na Vás vztahuje některý ze zákonných důvodů pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud se tážete opakovaně, je vždy lepší napsat i číslo předešlého dotazu. Dotazů je mnoho, tak nám to zlepší orientaci v jednotlivých dotazech tazatelů.