Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.763

Exekuce likvidující život pracujícího dlužníka - je to cílem exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 1492 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně exekuce. Exekučním nařízením mi byla vystavena exekuce na plat, následně zastaveny účty a ostatní majetek plus po mně chce se exekutor další finance navíc měsíčně - v číslech, plat mám 18 0000 Kč strhnou mi 6000 Kč to příjde na zabavený účet a strhnou dalších 12000 Kč po brigádách mám cca 3500 Kč a s využitím možnosti nad-splátek mám platit dalších 3000 Kč na měsíc mi tak zbývá 500 Kč Kč na výživné, nájem, jídlo ad. Při položení dotazu se se mnou odmítají bavit a posílají jen automatické odpovědi. Smím se zeptat jak postupovat? Ač mám práci, tak skončím na ulici, nebudu moc splácet a nakonec ještě půjdu do vězení za neplacení výživného.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud je exekuce prováděna i přikázáním pohledávky z účtu povinného, tak můžete, a to v souladu s ust. § 304 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), požádat na pobočce banky, u které máte veden onen "blokovaný" účet o výplatu nezabavitelné částky povinnému. Banka Vaší žádosti vyhoví a tuto částku ve výši dvojnásobku životního minima Vám vyplatí, což činí cca 6.800,- Kč. O výplatu této částky však můžete požádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním exekuce z účtu povinného, tedy po dobu, co bude "účet blokován". O tomto byste měl být exekutorem v písemné formě poučen.
Proto Vám dále doporučuji, abyste se v zaměstnání dohodl na výplatě mzdy v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, čímž docílíte toho, že Vám zbytek mzdy po provedení srážky ze mzdy bude vyplácen v hotovosti a nebude poukazován na "blokovaný" účet.
U soudu můžete v důsledku zhoršení majetkových poměrů v souvislosti s exekucí požádat o snížení výživného.
Dalším řešením by mohlo být i podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení. Podmínky jsou však tyto, že budete schopen ze svých příjmů uhradit pohledávky všech Vašich nezajištěných věřitelů alespoň v 30% výši, a dále budete schopen ze svých příjmů za 60 měsíců, co bude trvat oddlužení uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Další podmínkou však je to, že máte více závazků u více věřitelů, které nesplácíte po dobu 30 dní ode dne splatnosti. Dále uvádím, že pokud máte zajištěného věřitele (např. hypotéku na nemovitost) a hypoteční banka se do insolvence přihlásí, tak Vaše nemovitost bude s nejvyšší pravděpodobností zpeněžena insolvenčním správcem. Pokud by Vaše příjmy nedostačovaly na splnění zákonných podmínek pro povolení oddlužení je možné si Vaše příjmy navýšit darovací smlouvou nebo smlouvou o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že Vám po dobu trvání oddlužení bude pravidelně každý měsíc poskytovat na plnění splátkového kalendáře určitou částku, která bude použita výhradně k plnění splátkového kalendáře. Tato smlouva však k své platnosti vyžaduje v souladu s ust. § 392 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), úředně ověřené podpisy obou smluvních stran. Jen uvádím, že dárce či poskytovatel důchodu by měl být solventní, což znamená, že by neměl být v insolvenci ani mít exekuci.
Jak vidíte řešení tu jsou. S podáním insolvenčního návrhu je spojený účinek odložení exekuce, což znamená, že exekutor ji nemůže danou pohledávku exekučně vymáhat, nemůže provádět srážky z Vaší mzdy, strhávat si peníze z Vašeho účtu, …