Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.280

Směnka podepsaná nezletilou osobou - vymahatelnost po rodiči, rodičích, otci, matce

Odesláno: 
Otevřeno 1921 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám nezletilého syna (16 let), trvalé hlášeného a svěřeného mně do výchovy po rozvodu. Pokud by syn podepsal nějakou směnku nebo mu vznikl dluh, bude exekutor oprávněn provést exekuci v místě trvalého bydliště. Znovu podotýkám, synovi je 16 let. Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jelikož se plné svéprávnosti nabývá až zletilostí, což je dovršením 18 ti let věku, bylo by nutné tuto skutečnost uvést v soudním řízení proti Vašemu synovi. Mám za to, že nezletilí by směnky neměli podepisovat vůbec, neboť nejsou schopni pochopit podstatu a funkci tohoto cenného papíru. Navíc k podpisu jakékoli smlouvy by měl být přiložen písemný souhlas zákonného zástupce nezletilého, a to i s ohledem na skutečnost, že příjmy šestnáctiletého člověka jsou zejména pouze příjmy z letních brigád, proto by měl být dle mého názoru u každé smlouvy, kterou by nezletilý podepsal rovněž připojen i podpis jeho zákonného zástupce, jelikož to bude zejména on, kdo bude závazky dítětě hradit.
Do zletilosti syna by exekuce proti němu nemohla být vůbec vedena a měla by být vedena proti jeho zákonnému zástupci, pokud s uzavřením smlouvy souhlasil. Exekuce prodejem movitých věcí povinného by se konala v místě trvalého pobytu povinného.