Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.229

Vymáhání dluhu exekučně, exekucí - promlčení, promlčecí doba

Odesláno: 
Otevřeno 2317 x
7 odpovědí
 
DOBRÝ DEN,
PROSÍM O SDĚLENÍ DOBY, PRO KTEROU LZE VYMÁHAT EXEKUCI- HRAZENOU A NEHRAZENOU. JEDNÁ SE O 6/1996-ŽALOBA, 9 LET KONKURZ (12/1994 - 5/2003 (ZRUŠENÝ A VZÁPĚTÍ ZNOVU PODANÝ), KDY NÁKLADY NA EXEKUCI DOSÁHLY OBROVSKÝCH ROZMĚRŮ PO DOBU KONKURZU. FIRMA VYMÁHAJÍCÍ PŘEVZALA POUZE VEŠKERÉ ZÁVAZKY, ALE UŽ NE POHLEDÁVKY ZA DZ CHEB, KTERÉ ZANIKLO. DZ DLUŽILO I MĚ, ALE KONKURZNÍ SPRÁVCE VZAL MOJÍ ŽALOBU ZPĚT, NA ZÁKLADĚ ZÁNIKU SPOLEČNOSTI. MOJE ŽALOBA NA DZ CHEB BYLA NA MNOHEM VĚTŠÍ ČÁSTKU, NEŽ JSEM JIM DLUŽILA JÁ. ZA DZ CHEB BYLI PŘEVZATY VYMÁHAJÍCÍ FIRMOU JAKO JEDINOU POUZE VEŠKERÉ POHLEDÁVKY, ALE UŽ NE ZÁVAZKY. DLUH JIŽ SPLÁCÍM OD 3/2005 A POŘÁD NENÍ VŠE UKONČENO, PŘESTOŽE JAKO DŮCHODKYNĚ JSEM PRACOVALA JEŠTĚ 6 LET PO UZNÁNÍ DŮCHODU.
MÚŽETE MI PROSÍM PORADIT?
Z DŮCHODU JE MI TEĎ ZTRHÁVÁNO MINIMUM, PŘESTO BYCH CHTĚLA VŠE UKONČIT, MÍT KLID. DĚKUJI
 
Zdravím Vás, musíte mi ještě sdělit, kdy byla nařízena exekuce v této věci, bez toho Vám nemohu odpovědět.
 
DOBRÝ DEN, DOPLŇUJI INFORMACI. NAŘÍZENÁ EXEKUCE BYLA 25.10.2006 Z PLATU A DŮCHODU (STAROBNÍ DŮCHOD OD 2005) NA ČÁSTKU 22472. -ZAMĚSTNAVATEL MI ZTRHL Z PLATU DO ZÁŘÍ 2011 130000, -, A DALŠÍ 2/3 Z PLATU VE PROSPĚCH OSSZ, TÉMĚŘ DALŠÍCH 600 000, - TISÍC. Z DŮCHODU ČÁSTKU NEZNÁM. OD ROKU 2011 JE MI ZTRHÁVÁNO JIŽ JENOM Z DŮCHODU VE PROSPĚCH OPRÁVNĚNÉHO POUZE 98. -KČ, DALŠÍCH 98, -KČ VE PROSPĚCH OSSZ -CELKEM 198, - KČ. CHTĚLA JSEM EXEKUCI ZASTAVIT, ALE NEBYLO MI KRAJSKÝM SOUDEM VYHOVĚNO. TEĎ JIŽ UŽ VE STAROBNÍM DŮCHODU NEPRACUJI, BUDE MI 68 LET. OBĚ DVĚ POHLEDÁVKY SE TÝKAJÍ KONKURZU (OTEVŘENO 9 LET, UKONČEN 2003) Z ROKU 1994, KDY ZNAČNOU ČÁST DĚLAJÍ ÚROKY A PENÁLE. DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ.
 
Zdravím Vás, exekuci lze vymáhat po dobu 10 let od právní moci exekučního titulu, tedy rozsudku soudu nebo platebního rozkazu, na základě kterého je daná pohledávka vymáhána. Zde je tedy nutné vědět, kdy nabyl právní moci a vykonatelnosti exekuční titul. Pokud od té doby do 25.10.2006 uplynulo 10 let, bylo by vymáhání již promlčeno a byl by zde důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde se dá argumentovat i promlčením vymáhání pohledávky.
Nicméně zde je nutné zjistit, zda byla v průběhu řízení povolena ochranná doba, po tuto dobu totiž nebylo možné vymáhat některé pohledávky výkonem rozhodnutí nebo exekucí. Výjimky z tohoto pravidla jsou výslovně upraveny v ust. § 5d odst. 1 písm. b) zákona o konkurzu a vyrovnání (dále jen ZKV). Po dobu trvání ochranné lhůty
a) soud se v řízení omezí jen na procesní úkony potřebné z hlediska průběhu ochranné lhůty,
b) věřitelé nemohou vůči dlužníkovi vymáhat uspokojení svých pohledávek výkonem rozhodnutí s výjimkou pohledávek z pracovního poměru a s výjimkou pohledávek z titulu daní, poplatků, cel a pojistného na sociální a zdravotní pojištění; již zahájená řízení se přerušují.
Toto by mělo za následek tzv. stavění promlčecí doby a její pokračování po uplynutí ochranné doby, takže by exekuční vymáhání pohledávky nebylo promlčené.
Na Vašem místě bych se pokusila písemně požádat věřitele o prominutí úroků z prodlení a penále, tuto žádost bych podrobně odůvodnila a v kopii ji zaslala i soudním exekutorům, a to na vědomí. Potom bych jen čekala jak bude o těchto žádostech u jednotlivých věřitelů rozhodnuto. Popřípadě můžete rovněž zkusit i podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, e) občanského soudního řádu a čekat jak bude o tomto návrhu rozhodnuto. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.
 
DOBRÝ VEČER, DĚKUJI VÁM ZA OBSÁHLOU ODPOVĚĎ. V DOKLADECH Z KONKURZU NENÍ VŮBEC ZMÍŇKA O OCHRANÉ DOBĚ, ZŘEJMĚ SE SOUD TÍMTO NEZABÝVAL. ROZSUDEK JE Z ROKU 1996 (OBDOBÍ), KDY BYL PRVNÍ KONKURZ ZRUŠEN A NÁSLEDNĚ OPAKOVANĚ VYHLÁŠEN PO VÝMĚNĚ SOUDCE SPOLEČNOSTÍ, KDE JSEM MĚLA 25 PODÍL). NEMŮŽETE MI PROSÍM SDĚLIT, KDE BYCH DOHLEDALA POVOLENÍ OCHRANÉ DOBY SOUDEM V TOMTO KONKURZU? DO DOBY VYHLÁŠENÍ KONKURZU JSEM NEMĚLA ŽÁDNOU EXEKUCI. EXEKUČNÍ PŘÍKAZ EXEKUTOREM JE VYDANÝ 25.10.2006 PO UKONČENÍ KONKURZU Z (2003). JAK JE TO S ÚROKY A PENÁLEM U OSSZ, TAM BĚŽÍ I V DOBĚ KONKURZU? . KDY JE PROMLČENÁ DOBA U OSSZ, TEĎ PLATÍM UŽ JENOM PENÁLE A ÚROKY. DĚKUJI VÁM MOC ZA VAŠÍ ODPOVĚĎ.
 
Zdravím Vás, bylo by nutné nahlédnout do spisu u soudu u kterého bylo konkurzní řízení vedeno.
To, kdy byla exekuce nařízena by se dalo zjistit i z exekučního příkazu z 25.10.2006, kde by to mělo být uvedeno.
 
DOBRÝ DEN, DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ
 
Zdravím Vás, za málo. Rádo se stalo. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.