Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.717

Exekutor slíbil že obstavenou nemovitost neprodá a vyhlásil dražbu ač dluh splácím - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1213 x
1 odpověď
 
Mám exekuci, vedenou od r. na EÚ Ostrava, od 06/2010 pravidelně splácím určitou částku (dle dohody s exekutorem) a protože jsem byla upozorněna, že se nesmím se splátkou opozdit nebo jednu vynechat, platila jsem pravidelně měsíčně (doklady mám). 09/2015 mi přišlo vyrozumění, že bylo rozhodnuto o prodeji majetku (bytu), a to s datem 3.10.2014, čili 11 měsíců po učinění rozhodnutí a současně oznámení o návštěvě soudního znalce na odhad. Následující den jsem navštívila příslušný EÚ, kde mi bylo sděleno, že povinný (já) se dozvím o vydání rozhodnutí o prodeji nemovitosti jako poslední (což jsem schopna akceptovat), ale proč to poslali až po 11 měsících, to mi nikdo nevysvětlil. Dále jsem si na místě odsouhlasila částku, která byla již zaplacena. Následně jsem navštívila úřad ještě týden poté, abych si přimluvila přímo s vykonavatelem JUDr. Kubou, který případ vede. Ten jen konstatoval, že stále platím, dle výpisu, který měl a na dotaz, do kdy musím dlužnou částku uhradit mi bylo řečeno, že do jednoho roku. Takže jsem se ještě jednou zeptala, zda tedy do 23.9.2016 musí být vše vyrovnáno a bylo mi řečeno že ano a že do tohoto termínu nebude EÚ nic dále podnikat. Bohužel toto bylo pouze vysloveno a nemám písemné potvrzení. Ihned jsem také na místě uhradila splátku za září 2015, a to ve dvojnásobné výši než splátka běžná. 10-12/2015 rovněž splátky dvojnásobné a v prosinci ještě 700, - navíc.
Exekutor 02/2016 poslal příkaz k dražbě bytu, a to na termín 4.3.2016, čili za měsíc od doručení písemnosti. Navíc jsem zjistila, že mi i přes pravidelné splácení je dlužná částka stále úročena.
5.2.2016 jsem poslala e-mail na EÚ s žádostí o vyčíslení nedoplatku, a následněš jsem tam byla osobně včera (09.02.2016), tj. 9.2. v dopoledních hodinách, kde mi bylo řečeno, že mi toto provést nemohou, protože spis má pan dr. Kuba a ten se
mnou odmítl jednat a pouze vzkázal, že to pošle e-mailem.

Chtěla bych proto požádat o radu, jak dále postupovat, protože tenhle postup je velmi zarížející. Děkuji za odpověď. K. Buchtová
 
Zdravím Vás, zde by bylo řešení, kdyby byla vymáhaná pohledávka zcela uhrazena, takto byste se dražbě bytu vyhnula. Jako problém vidím, onen ústní příslib pracovníka soudního exekutora, neboť nemáte nic v písemné formě. V tomto případě se tedy jednalo o jakousi gentlemanskou dohodu, která však nebyla exekutorem dodržena. Víte exekutor by měl postupovat tak, aby co nejdříve vymohl pohledávku oprávněného. K tomu má zákonem dovolené způsoby provedení exekuce. Exekutor bohužel může exekuci provádět i více způsoby najednou, což je Váš případ.
Jen se zeptám kolik máte na vymáhanou pohledávku uhradit a jaká je hodnota bytu. Pokud by totiž zbývalo na pohledávku uhradit např. 50.000,- Kč a hodnota bytu byla cca 800.000,- Kč, tak by byl prodej nemovitosti značně neúměrný výši vymáháné pohledávky, což by byl důvod pro zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to navíc za situace, kdy exekuci řádně splácíte dle dohodnutého splátkového kalendáře.
Dalším řešením by bylo požádat o odklad exekuce v souladu s ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. Argumentujte tak, že by neprodlený výkon exekuce (prodej nemovitosti) měl nepříznivé následky pro povinného nebo členy jeho rodiny a oprávněný by odkladem exekuce nebyl vážně poškozen. O odklad můžete požádat maximálně na 6 měsíců.