Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.500

Exekuce matky samoživitelky - hrozí zabavení bytu, domu kde dlužnice s dítětem žije exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1550 x
7 odpovědí
 
Dobrý den.
Vznikl mi dluh u VZP, tento byl předán již exekutorovi. Jsem vedena na ÚP, pobírám jen příspěvek na bydlení a živobytí. Mám šestiletého syna.
Dluh činí pojistné a penále 120.000 Kč. Jediné co vlastním je maličký domek - odhadní cena kolem 150.000 Kč, kde se synkem žijeme. Kdybychom o tento domek přišli budeme bezdomovci. Zatím jsem žádné vyjádření od exekutora neobdržela. Jaké jsou možnosti záchrany domku - bohužel nemám nikoho na koho dům napsat.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás asi zklamu, protože v průběhu exekuce povinný nesmí disponovat se svým majetkem. To znamená, že tento majetek nemůžete převádět na třetí osoby, neboť byste mohla naplnit skutkovou podstatu trestného činu zkrácení věřitele.
Jediným řešením by bylo dohodnout se na splátkovém kalendáři a ten poctivě splácet. Máte někoho, kdo by Vám mohl takto pomoci? Dalším řešením by bylo i eventuální zahájení insolvenčního řízení, ve kterém se budete domáhat oddlužení plněním splátkového kalendáře. Ještě předtím Vám doporučuji, abyste si pořídila výpis z katastru nemovitostí, ze kterého bude zřejmé, zda je tento dům zatížen exekutorským zástavním právem na nemovitosti. Pokud tomu tak je, tak by Vám nepomohla ani insolvence, protože VZP ČR by pravděpodobně tuto pohledávku do insolvence přihlásila jako zajištěnou. Nemovitost by tedy mohla být na základě pokynu VZP ČR (zajištěného věřitele) prodána v insolvenci. Takže byste si moc nepomohla. V tomto případě můžete ještě zkusit, a to v souladu s ust. § 54 zákona 120/2001 Sb. , exekuční řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 zákona 99/1963 Sb. Žádost o odklad exekuce může podat povinný, pokud se bez své viny ocitl přechodně v takové situaci, že by neprodlený výkon rozhodnutí měl pro povinného nebo členy jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen. Vždy je sobré uvést i dobu, po kterou žádáte odklad exekuce. Ideální je žádat odklad exekuce o 3 měsíce, maximální doba odkladu exekuce je však 6 měsíců. Na Vašem místě bych zkusila i tuto možnost, třeba si najdete zaměstnání, nebo najdete někoho, kdo by Vám se splátkami v rámci exekuce pomáhal. Je mi moc líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.
 
Moc děkuji za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli už mám začít jednat s exekutorem. Jak jsem psala výše, ještě jsem neobdržela žádnou korespondenci z EÚ. Jméno exekutora mi bylo zasláno v dopise od VZP. Dluh mi vznikl před 12 lety, žádala jsem o promlčení, bohužel mi sdělili, že dluh promlčený není. Jak vysokou částku splátek považujete za minimálně přijatelnou v tomto případě exekuce.
Kam podat žádost o insolvenci, pokud není objekt zajištěn? Kde získám více informací, popř. vzor žádosti?
Mám souběžně s žádostí o insolvenci podat žádost o odklad exekuce?
 
Zdravím Vás, jako první bych si skutečně opatřila výpis z katastru nemovitostí. Splátky si musíte zvolit dle svých možností, a to tak, abyste je byla vždy schopna řádně a včas plnit. S tímto Vám skutečně poradit nemůžu. Pokud by dům nebyl zajištěn, insolvence by byla řešením, nicméně i zde jsou podmínky, které byste musela splnit. Tyto podmínky jsou následující. Musíte mít více věřitelů, jeden věřitel nestačí. Závazky musí být déle než 30 dní po splatnosti. Ze svých příjmů musíte být schopna uhradit svým nezajištěným věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek, a dále rovněž i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Pokud by na to Vaše příjmy nestačily, je nutné si je pro účely insolvenčního řízení navýšit, a to formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, ve které se Vám dárce či poskytovatel zaváže, že Vám bude po 60 měsíců ode dne schválení splátkového kalendáře každý měsíc hradit určitou částku, která bude použita výlučně pro plnění splátkového kalendáře. Dále Vás upozorňuji na skutečnost, že podpisy obou smluvních stran na darovací smlouvě či smlouvě o důchodu musí být v souladu s ust. § 392 odst. 3 IZ opatřeny úředně ověřeným podpisem.
Návrh na povolení oddlužení si můžete stáhnout na stránkách http://www.justice.cz. Nicméně k insolvenčnímu návrhu musíte přiložit seznam svých závazků, seznam majetku, seznam svých zaměstnanců, pokud zaměstnance nemáte je nutné i tuto skutečnost výslovně do tohoto seznamu uvést, prohlášení o tom, že nepodnikáte, v případě, že byste podnikala, tak prohlášení, že podníkáte a u závazků z podnikání výslovně uvést, že se jedná o závazek z podnikání. Dále prohlášení, že nikdo z věřitelů není osobou blízkou a pokud ano, tak je i toto nutné uvést. Dále musíte soudu doložit i své příjmy za poslední 3 roky před podáním insolvenčního návrhu. S dalšími podrobnostmi ohledně insolvencí se prosím obracejte na kolegy, kteří se zde zabývají insolvencemi. Mým oborem jsou zde exekuce. Přeji Vám hodně štěstí.
 
děkuji moc za odpověď. Jen by mně ještě zajímalo, zda mám již teď oslovit exekutora, který ještě nezačal konat-jeho jméno mi poskytla VZP. Nebo mám čekat až mi přijde, nevím jak to přesně pojmenovat, dopis z jeho strany o výši exekuce? A kdy podat žádost o odklad exekuce?
 
Zdravím Vás, osobně bych počkala na výzvu exekutora k dobrovolnému splnění povinnosti. následně, tedy poté co tuto výzvu obdržíte bych požádala o odklad exekuce.
 
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, za málo, proto jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit. Přeji Vám hezký zbytek dne a pevné nervy.