Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.095

Dluh před manželstvím a odpovědnost nového manžela (manželky) za dluh v době nového manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1381 x
3 odpovědi
 
Dobrý den
Již několikrát jste mi pomohli, proto se obracím znovu.
Dnes (11.11.2015) mi přišel exekuční příkaz a byl zablokován můj účet.
Moje manželka v r. 2007 s bývalým manželem měli půjčku, kterou nesplatili. Tím se dostala do exekuce. Já, jakožto nový manžel od r. 2011 jsem ji v roce 2007 ještě ani neznal, navíc o nějaké její staré půjčce vůbec nevěděl. Mají na to právo, popř. jak se bránit?
Děkuji, s pozdravem RM
 
Zdravím Vás, mám za to, že v tomto případě je možné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 S.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to co do způsobu provedení exekuce, kdy navrhněte zrušení exekučního příkazu na Váš účet, coby manžela povinného. V tomto návrhu argumentujte tak, že vymáhaná pohledávka je pouze osobním závazkem Vaší manželky a jejího manžela, v příloze přiložte rozsudek o rozvodu Vaší manželky se svým bývalým manželem a dále i jejich dohodu o vypořádání SJM a konečně i kopii Vašeho oddacího listu. Z těchto listin tedy bude zřejmé, že tento závazek je výlučným závazkem Vaší manželky a není tedy součástí Vašeho SJM, neboť SJM vzniká až sňatkem, tedy od. 2011, takže tento závazek nemůže být vymáhán z Vašeho účtu. Dále argumentujte i nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který exekuční postih manžela povinného v těchto případech zakazuje.
 
Dobrý den a mnohokrát děkuji. Ještě jedna opomenutá poznámka:
K tomuto případu bylo již vydáno v roce 2007 Okr. soudem usnesení proti manželce a jejímu bývalému manželovi k uspokojení pohledávky a v této době jsem manželku ještě vůbec neznal.

S pozdravem Milan Rojt
 
Zdravím Vás, Vaše poznámka byla zohledněna v předchozí odpovědi. Proto jsem Vám doporučovala, abyste k návrhu na zastavení exekuce doložil jak kopii Vašeho oddacího listu (manželství z roku 2011), tak i kopii rozsudku o rozvodu Vaší manželky se svým bývalým manželem a dohodu o vypořádání SJM, z těchto listin tedy bude zřejmé, že tento závazek je závazkem Vaší manželky z dřívějšího manželství a nikoli Vaším společným závazkem, proto tento závazek by neměl být vymáhán z Vašeho účtu.