Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.111

Exekuce majetku, účtu v době výzvy k dobrovolné úhradě dluhu ve lhůtě - co teď?

Odesláno: 
Otevřeno 1215 x
1 odpověď
 
Vážená paní doktorko, odpověděla jste mně, že v době 30 denní lhůty po výzvě k dobrovolné úhradě nebude exekutor nic konat, přesto mně byl 5 dnů po výzvě obstavený účet a přišel mně doporučeně Exekuční příkaz prodejem nemovité věci.
prosím o odpověď, zda v této lhůtě je adekvátní.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, osobně bych exekuční příkaz v době, kdy povinnému běží 30 ti denní lhůta k dobrovolnému splnění povinnosti nevydávala, nicméně já nejsem exekutor. Mám však za to, že máte-li jako povinný lhůtu k dobrovolnému splnění povinnosti měla by být exekutory respektována, neboť v opačném případě ztrácí tato lhůta smysl. Je to dle mého názoru i velký psychologický omyl. Protože kdybych byla povinným a došla by mi taková výzva, snažila bych se dluh uhradit nebo se dohodnout na splátkovém kalendáři a velice bych ocenila, kdyby exekutor po tuto dobu exekuci nevymáhal, neboť je to jistá důvěra směrem k povinnému, že svůj dluh splatí. Naopak, kdybych si sjednala splátkový kalendář s exekutorem, který tuto lhůtu dodržel věděla bych, e tento exekutorský úřad je solidní a drží slovo, ale kdyby exekutor v této době vymáhal pohledávku, moje ochota komunikovat s tímto úřadem by se velice snížila, neboť bych neměla záruku, že dodrží to na čem jsme se domluvili.
Toto je můj názor, nicméně Váš exekutor má názor na tuto lhůtu jiný, chce patrně vymáhat pohledávku co nejrychleji. Nevím co by exekutor dělal v případě, kdybyste pohledávku v této 30 ti denní lhůtě zcela uhradil (a), musel by tuto exekuci zastavit, to je jasné.