Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.064

Výzva k dobrovolnému splnění vymáhané povinnosti a záloha pro snížené náklady exekuce zálohovou částkou

Odesláno: 
Otevřeno 1548 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byla mi doručena výzva k dobrovolnému splnění vymáhané povinnosti na částku 14.084 Kč. A zalohy pro snížené náklady exekuce zálohovou částkou 6.050 Kc na zaplacení 14tis.
Mam ale na náklady exekuce 6.000 Kč už ne. A také nechápu když je to záloha tak to budu platit ještě více? Ja bych to ráda třeba i splácela ale to by se asi častka pořád navyšovala. Vůbec tomu nerozumím mužete mi prosím poradit. Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, výzva k dobrovolnému splnění se vydává, proto, že pokud povinný dobrovolně splní to co je mu výzvou uloženo, bude platit nižší náklady exekuce, než by tomu bylo, kdyby vymáhanou povinnost dobrovolně nesplnil.
Na Vašem místě bych uhradila, alespoň částečně to na co mám, a to tak, aby mě to vyloženě existenčně neohrozilo a na úhradě zbytku bych se pokusila s exekutorem dohodnout na splátkovém kalendáři, který je však nutné dodržovat. Mám za to, že toto je nejlepší cesta ven. Popřípadě, pokud máte někoho, kdo by Vám byl ochoten danou částku, tj. 6.050,- Kč půjčit využijte toho a uhraďte exekutorovi vše, jinak by se dlužná částka výrazně navýšila, a to zejména o náklady exekuce a naskakovaly by úroky z prodlení. Tuto částku byste následně splácela, tomu, kdo Vám na její úhradu půjčil. Ideální by bylo půjčit si v rodině, abyste neplatila úroky.
Pokud však nikoho neznáte, nebo nemáte nikoho, kdo by Vám půjčil peníze udělejte to tak jak jsem psala výše, uhraďte to na co máte a zbytek splácejte exekutorovi. Je to asi nejlepší cesta jak ven z problémů a s menším navýšením dlužné částky. Kdybyste uhradila jistinu, nenabíhaly by úroky z prodlení.