Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.766

Exekuce na potomka s invalidním důchodem pro psychickou nemoc (schizofrenii)

Odesláno: 
Otevřeno 1725 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
můj syn 31 let, je v invalidním důchodu pro schizofrenii. Zbaven svéprávnosti není. Včera 9.8.2015 jsem se dozvěděla, že si půjčil u jisté banky více než 100.000 Kč. Jsou tam velké úroky a on to nemá šanci z důchodu to splatit. Zhruba od 15 let má stále problémy se zákonem, jak se říká dluží na koho se podívá. Stále chodí plakat o peníze k mým rodičům, protože zjistil, že my s manželem mu peníze nedáme. V 17 letech nám i mým rodičům vykradl byt, ale nemáme o tom žádnou zprávu, nehlásili jsme to na Policii - styděli jsme se za něho. Dále chtěl vykrást v 17 letech ještě byt jedné známé, na to se nějak přišlo, o tom záznam je na PČR. Měl i několikrát dluh i exekuci u dopravního podniku. To za něj zaplatili moji rodiče.
Stále si někde půjčuje peníze. Trvalý pobyt má na městském úřadě, protože jsem ho nechala asi ve 20 letech zbavit na úřadě bydliště.
Nyní se bojím, že pokud ho již nahání banka, dostane exekuci a my jí budeme platit, nebo nám něco exekutor zabaví. Máme chatu a tak jak to poroste, aby nám ji nevzali.
Prosím poraďte, co máme dělat aby k tomu nedošlo. Nevím jestli by pomohlo, ho vydědit, nevím ale co je k tomu potřeba. Bydlíme u rodičů v rodinném domě, kde jsme si postavili půdní vestavbu. Tu ještě splácíme. Nebo jestli by nám pomohlo, udělat nějakou smlouvu, že byt i zařízení je mých rodičů a že nic nevlastním. Taky se chci ještě zeptat, jestli by exekutor mohl něco vymáhat po mých rodičích nebo dceři.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud by se Váš syn dostal až do stadia exekuce a byl by povinným, tak exekutoři mohou dlužnou částku vymáhat výhradně po povinném a nikoli po jeho rodinných příslušnících. Z tohoto důvodu se tedy nemusíte bát o nemovitý majetek Váš (chatu) ani Vašich rodičů (rodinný dům). Pokud by se Váš syn ocitl v exekuci nebylo by od věci podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Jediné co by Vám hrozilo, pokud se syn zdržuje u Vás v domě je zabavení movitých věcí v domě, kdy by se exekutorští vykonavatelé mohli domnívat, že se jedná o majetek Vašeho syna. V tomto případě by bylo nutné podat návrh na vyškrtnutí Vašich zabavených věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu. V tomto návrhu však musíte Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem i doložit doklady. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací a záruční listy, smlouvy - kupní, darovací, nájemní, o úvěru, . Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu se podává u exekutora, jehož zaměstnanci Vaše věci zabavili, a to do 30 dní ode dne kdy k zabavení Vašich věcí došlo, nebo, kdy jste se o zabavení věcí dozvěděli. Dále uvádím, že pro ochranu zařízení bytu a movitého majetku můžete rovněž sepsat i čestná prohlášení, ve kterém výslovně uvedete, které zařízení domu či vybavení domácnosti a ostatní movité věcí komu patří a dále napište, které z věcí patří Vašemu synovi. Čestná prohlášení opatřete Vašimi úředně ověřenými podpisy.
Závěrem se zeptám, zda svéprávnost Vašeho syna není z důvodu duševní choroby omezena, a pokud ano, tak v jakém rozsahu. Pokud by omezena byla, bylo by toto nutné uvést i do návrhu na zastavení exekuce, případně i jako procesní obrana Vašeho syna jako žalovaného v soudním řízení. Potom by však bylo nutné kopii rozhodnutí o omezení svéprávnosti Vašeho syna v kopii přiložit, ať už k návrhu na zastavení exekuce nebo k vyjádření žalovaného k žalobě. Přeji Vám hodně štěstí.
 
Moc děkuji za odpověď. Syn nemá žádné omezení svéprávnosti. Jen pro doplnění, syn u nás nebydlí a chodí k nám tak 3 x do roka pouze na návštěvu. V tomto případě, jestli jsem to dobře pochopila, tak by k nám exekutor neměl dojít a nic nám takto nehrozí? Ještě jednou moc děkuji s pozdravem Simona
 
Zdravím Vás, ano chápete to správně, jen s jednou drobností. Syn je úředně osobou bez domova, takže je možné, že Vás vykonavatel navštíví, s tím, že se Vás bude ptát na to, kde se Váš syn zdržuje, pokud to víte, tuto informaci vykonavateli sdělte. Je také možné, že po Vás bude vykonavatel chtít i nějaké peníze. Ty mu ale nejste povinni dát, pokud sami nebudete chtít, protože Vy nejste povinní, povinným je výhradně Váš syn, nicméně pokud budete chtít za syna, alespoň něco uhradit nic Vám v tom nebrání. Pro úplnost uvádím, že věci vyloučení z exekuce prodejem movitých věcí jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Tyto věci tedy nemůžou být zabaveny ani povinnému.
Jen se zeptám neuvažovali jste o podání návrhu na omezení svéprávnosti Vašeho syna, popřípadě si o tom můžete zkusit se synem promluvit. Mám za to, že takto by byl chráněn i Váš syn.