Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.408

Exekuce po insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu - udělal exekutor chybu, když si nezjistil informace o dlužníkovi?

Odesláno: 
Otevřeno 2725 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Jak je možné, že jsem po řádném ukončení mého osobního bankrotu dostal dnes exekuci na plat za dluh vzniklý šest let před osobním bankrotem? Udivuje mě, že si exekutor o mé osobě nic nezjistí, než na mě vyhlásí exekuci. Osobní bankrot jsem doplatil 05/2014 rokem a od soudu jsem obdržel vyrozumění o odpuštění všech nepřihlášených pohledávek do mého osobního bankrotu. Myslel jsem si, že již mohu v klidu žít normální život. Bohužel asi ne. Můžete mi prosím v mé situaci poradit? Když jsem byl tuto situaci řešit na exekutorském úřadu, tak ani nevěděli, že jsem měl osobní bankrot. Musel jsem dokazovat, že tomu tak je a předložit vyrozumění o odpuštění nepřihlášených pohledávek. Teď čekám na to jak to dopadne. Mám tedy do budoucna počítat s tím, že se tato situace může opakovat? To nebudu mít nikdy už pokoj? Nebo budu stále dokola případným exekutorům dokazovat, že jsem prošel osobním bankrotem?

(k dnešnímu dni mám exekuci na plat na dluh z roku 2006. Bankrot jsem vyhlásil v roce 2012 a ukončil ho v roce 2014 splacením 100% dlužné částky přihlášeným věřitelům)

Děkuji za odpověď
David Mocek
 
Zdravím Vás, pokud se věřitel (oprávněný), který podal návrh na nařízení exekuce na Váš majetek se svojí pohledávkou do insolvence nepřihlásil, a tato pohledávka byla splatná již v době insolvence tak by měl mít smůlu, proto jste exekutorovi předkládal listiny o oddlužení (osobním bankrotu). Je totiž možné, že pokud byla exekuce nařízena až po osobním bankrotu, tak se tuto skutečnost exekutor nemusí dozvědět, i když by nebyl problém prověřit informace o osobě v insolvenčním rejstříku. Obecně byste měl mít klid ohledně pohledávek vzniklých do vyhlášení osobního bankrotu, resp. do jeho ukončení. Zde však není vyloučení, že budete muset exekutorovi eventuálně dokládat listiny o oddlužení. Pokud byste měl dluhy po oddlužení, (např. v roce 20015) které byste nebyl schopen splácet, tak by Vám ani oddlužení ukončení v roce 2014 v této věci nepomohlo a exekuce by byla oprávněná. Nicméně neznám obsah listin ani jiných podkladů, takže tato odpověď je z tohoto důvodu spíše obecná.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Dluhy po oddlužení žádné nemám. Exekuci, kterou jsem teď dostal je opravdu na dluh z roku 2006. Přesněji se jedná o soudní poplatek za jednání o mé osobě. Proč se tedy soud nepřihlásil do osobního bankrotu? Vždyť o mé insolvenci rozhodoval stejný soud, který teď po mě požaduje zaplacení poplatku z roku 2006. Snad se vše vyjasní a exekuce se zruší. Já jsem za své chyby taky musel zaplatit. Tak teď by soud neměl po mě požadovat dluh o který se měl dle zákona přihlásit v 30 denní lhůtě při vyhlášení mého osobního bankrotu. Ještě jednou děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, to máte pravdu. Pokud se jedná o soudní poplatek tak soud je v tomto případě správce daně, a měl by se jako věřitel se svojí přihláškou do insolvence přihlásit. Navíc povinnost hradit soudní poplatek je uložena rozhodnutím soudu, takže žádné další řízení probíhat nemuselo.
 
Dobrý večer, moc děkuji za vaše reakce, odpovědi. Hned je mi lépe. Pěkný zbytek večera přeji.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že jsem Vám mohla alespoň trochu pomoci. Kdybyste cokoli potřeboval, můžete se na nás kdykoli obrátit.
 
Dobrý den,
dnes je tomu něco přes týden a stále neoprávněná exekuci na můj plat platí. Popsáno v předchozích zprávách. Prosím Vás, to se s tím opravdu nedá nic dělat? Exekutor čeká na vyjádření soudu, kam zaslal moji žádost na zastavení neoprávněné exekuce. Každý musíme dodržovat rozhodnutí soudu. Tak proč to nemusí dodržovat exekutor? Osobně jsem mu předal usnesení o ukončení osobního bankrotu a následném odpuštění všech dlužných nepřihlášených částek do osobního bankrotu. Exekutor ani po této informaci exekuci nezrušil Tím mě dostane do existenčních problémů! Myslím si že vědomě. Jak se mám bránit? Mohu na exekutora podat žalobu? Mohu na něm uplatňovat psychickou ujmu? Myslím finanční odškodnění? Nechci jim to nechat jen tak projít. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
 
Zdravím Vás, týden je krátká doba. Pokud jste exekutorovi návrh na zastavení exekuce doručil před týdnem, tak on sám má 15ti denní lhůtu na to, aby o návrhu na zastavení rozhodl. Dále si musí ještě předtím vyžádat vyjádření oprávněného. Pokud do 15 dní nerozhodne, postoupí spis soudu a o věci bude rozhodovat soud. Pokud je spis na soudě, bude nutné ještě vyčkat do rozhodnutí soudu o této věci. Pokud soud návrhu vyhoví a exekuci zastaví, exekutor Vám veškeré přeplatky v rámci exekuce vrátí. Pokud se domníváte, že jste byl postupem exekutora poškozen, bude asi nejlepší, pokud se obrátíte na advokáta. K advokátovi s sebou vezměte všechny podklady, které k věci máte, tedy exekuční titul, tj. rozhodnutí, na jehož základě byla exekuce nařízena, usnesení o nařízení exekuce, exekuční příkazy, dále rozhodnutí insolvenčního soudu o tom, že osobní bankrot byl ukončen a o následném odpuštění všech dlužných nepřihlášených částek do osobního bankrotu. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz, nebo na http://www.cak.cz