Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.309

Oddlužení, insolvence - přijdu o nemovitost (rodinný dům)?

Odesláno: 
Otevřeno 4412 x
7 odpovědí
 
Dobry den,
mam financni problemy, dluhova past.
Chci pozadat o oddluzeni, ale mam strach abych neprisla o rodinny dum. Jsem sama nemam zadne deti ani zadnou rodinu je mozne pozadat o oddluzeni i v takovem pripade jako jsem ja, nebo je pravde podobne ze prijdu o svuj dum z duvodu toho ze jsem sama a nemam vuci nikomu zadene vyzivovaci povinosti mam i nejakou sanci ze o dum neprijdu a bude me schvalno oddluzeni?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, o oddlužení může požádat kdokoli, tedy i Vy. Osobní stav, ani počet dětí zde nerozhoduje, člověk jen musí splnit zákonné podmínky pro povolení oddlužení. Detailní informace o osobním bankrotu a podmínky jaké musí předlužená osoba splňovat jsou uvedené zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/107/11790-postup-osobniho-bankrotu-oddluzeni-insolvence-podle-insolvencniho-zakona.html
 
DOBRY DEN MOC VAM DĚKUJI ZA OTPOVĚD. JESTLI SE SMÍM JEŠTE ZEPTAT A MUŽE MĚ SOUD NAŘÍDIT PRODEJ MEHO DOMU? KVULI DLUHUM? KDYŽ MĚ NESCHVÁLÍ ODDLUŽENÍ? DEKUJI A NASHLEDANOU
 
Zdravím Vás, soud Vám nemůže nařídit prodat Váš rodinný dům z důvodu zadlužení. Nařídit prodej rodinného domu v dražbě může jen exekutor, a to při výkonu rozhodnutí (exekuci) prodejem nemovitosti. K tomu, aby mohla být nařízena exekuce je nutné, aby existovalo pravomocné a vykonatelné rozhodnutí (tzv. exekuční titul). I v případě exekuce však nemusí k prodeji domu v dražbě dojít, neboť je více způsobů výkonu rozhodnutí (srážky za mzdy, z důchodu, přikázání pohledávky z účtu.
 
DOBRY DEN DEKUJI ZA OTPOVED A JESTE JEDENOU SE ZEPTAM-. PRAVE ZE MAM EXEKUCI KTEROU ME STRHAVAJI S PLATU JE I TEDY MOZNOST TAKOVA ZE KDYZ POZADAM O ODDLUZENI A ODDLUZENI ME BUDE SCHVALENO TAK ME BUDOU STRHAVAT URCITOU CAST S PLATU NEBO KDYZ ME ODDLUZENI SCHVALENO NEBUDE A MAM EXEKUCI ZE BUDE NARIZEN PRODEJ MEHO DOMU NA UHRAZENI DLUHU?
 
Zdravím Vás, pokud Vám bude schváleno oddlužení budete hradit věřitelům, kteří řádně a včas přihlásí své pohledávky za Vaší osobou dle rozvrženého splátkového kalendáře, a to tak, že peníze jednotlivým věřitelům bude poukazovat insolvenční správce. Při schváleném oddlužení se exekuce přeruší, tzn. , že exekuci lze nařídit, nelze ji však vykonat.
Pokud by Vám oddlužení povoleno nebylo, exekuce by probíhala dále, a to srážkami z platu. U exekucí je jeden zádrhel, a to ten, že o způsobu exekuce rozhoduje exekutor. Exekutor tudíž může provádět výkon rozhodnutí i více způsoby najednou, (tj. srážky ze mzdy, přikázání pohledávky z účtu, exekuce prodejem movitých věcí, popř. i prodejem nemovitosti). Toto bohužel neovlivníte. Nicméně mám za to, že u nižších částek by exekutor neměl přikročit k exekuci prodejem nemovitosti. Měl by respektovat zásada přiměřenosti. To znamená, že kvůli dluhu ve výši např. 80.000,- Kč se nebude dražit rodinný dům v hodnotě cca 2.000.000, - Kč. Nicméně zcela vyloučeno to není.
 
DOBRY DEN DEKUJI VAM ZA VEŠKERÉ ODPOVĚDI. PROSIM MUZU TEDY ZKUSIT ZAZÁDAT O ODDDLUŽENÍ? ME DLUHY SE POHYBUJI KOLE 400,000KCS TOHO MAM UVĚR U MODRE PYRAMIDY NA CASTKU 317,000KC VEDLEJSŠÍ DLUHY SE TYKAJÍ NEBANKOVNÍCH SPOLEČNOSTI ALE UŽ JE NEZVLADAM HRADIT TAK JAK JE POTREBA MYSLÍTE PROSÍM ZE MAM NEJAKOU ŠANCI ODDLUŽENI ZÍSKAT? NEBO SE RADĚJI DO NIČE NEPOUŠTET DĚKUJI A NASHLEDANOU
 
Zdravím Vás, o oddlužení bych se pokusila, nicméně musíte splňovat zákonné podmínky pro oddlužení, odkaz na stránky, kde je najdete jsem Vám zaslala již v první odpovědi. Pokud máte dluhy kolem 400.000,- Kč tak bych to zkusila. Pokud by oddlužení nevyšlo. Doporučuji kontaktovat ostatní věřitele, tj. nebankovní společnosti a komunikovat s nimi, a dohodnout se na řešení, které bude vyhovovat všem. Popř. uzavřít splátkový kalendář. Nebo je tu ještě další řešení, a to formou konsolidace půjček, kdy se půjčky a úvěry sloučí do jediné, takže i splátky by byly nižší. Nicméně konsolidace by se již netýkala probíhající exekuce.