Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.465

Jak vymáhat výživné?

Odesláno: 
Otevřeno 1185 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kam se obrátit, když můj exmanžel, který je ve vazební věznici samozdřejmě neplatí alimenty na naši nezletilou dceru a to již 3 měsíce a pravděpodobně pak nastoupí do výkonu trestu? Jak mám teď postupovat? Přededem děkuji za odpověď. Paloncyová
 
Dobrý den. Pokud má dcera výživné přiznané soudem, je možné na základě tohoto rozsudku nařídit exekuci. V tom případě se může Vaše dcera obrátit na exekutora podle svého výběru. Jestliže bylo výživné stanoveno pouze dohodou, je třeba se obrátit na soud, aby o jeho výši autoritativně rozhodl. Pokud exmanžel neuhradí výživné ještě příští měsíc a bude tak splněna podmínka neplacení výživného po dobu 4 měsíců, lze na něj podat trestní oznámení pro trestný čin zanedbání povinné výživy, kde je klauzule o tzv. účinné lítosti, tj. trestnost činu zanikne, když do vynesení rozsudku dojde k úhradě dlužného výživného. Jelikož by případné trestní stíhání pro tento trestný čin Vašemu exmanželovi uškodilo v jeho současném trestním řízení, je možné jej tímto nátlakem přimět k úhradě dlužných částek.
 
Děkuji za odpověď. Nerada bych mu trestním stíháním víc škodila. Do té doby než byl vzat do vazby, tak výživné platil řádně, má ho soudem určené. Nevím jestli je možnost ve vazbě pracovat, nejsem s ním v kontaktu. Když on mi nemá z čeho to výživné tam platit, tak je od povinnosti osvobozen?
 
Povinnost platit trvá, je nerozhodné, zda ji může splnit. Pokud nemá prostředky k plnění, je na něm, aby podal k soudu návrh na snížení povinnosti.