Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.445.135

Exekuční příkaz na srážky z výsluhového příspěvku

Odesláno: 
Otevřeno 1922 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám dotaz. Aby můj dotaz byl snadnější a lépe pochopitelným, rád bych Vám poslal ještě 3 dokumenty z Orgánu sociálního zabezpečení Ministerstva vnitra. Kam Vám je, prosím, mohu poslat?
Vše níže cituji z dopisů, které došly z OSZ MV).
Co se týče dotazu, tak se jedná o půjčku.

Dne 14. ledna 2011 byl zaznamenán exekuční příkaz na srážky z dávky (jméno a příjmení) … k provedení exekuce na úhradu jiné peněžité pohledávky povinného ve výši 161 702 Kč s příslušenstvím. Tedy se od měsíce února 2011 budou provádět z dávky (jméno a příjmení) srážku ve výši 7 305 Kč měsíčně.

Dne 8. června 2011 se PŘIKAZUJE provádět srážku z VÝSLUHOVÉHO PŘÍSPĚVKU povinného (jméno a příjmení) na nepřednostní pohledávku ve výši jedné třetiny bez odečtení základní nezabavitelné částky. Tedy od července 2011 bude orgán sociálního zabezpečení Ministerstva vnitra srážet z dávky výsluhového příspěvku povinného (jméno a příjmení) … ve výši 2 435 Kč měsíčně.

Dne 4. září 2014 VÝSLUHOVÝ PŘÍSPĚVEK NENÍ POSTIŽITELNÝM PŘÍJMEM. Tedy NELZE HO POSTIHNOUT VE VÝKONU ROZHODNUTÍ SRÁŽKAMI! Odbor sociálního zabezpečení Ministerstva vnitra respektoval exekuční tituly soudů a soudních exekutorů nařizující exekuci na výsluhový příspěvek povinné srážkou ze mzdy nebo jiných příjmů v souladu s ustanovením…… Tedy VÝSLUHOVÝ PŘÍSPĚVEK NENÍ postižitelným příjmem, NELZE ho postihnout ve výkonu rozhodnutí srážkami.

A má otázka zní: Je možné se domáhat vrácení částky 132 358 Kč, když VÝSLUHOVÝ PŘÍSPĚVEK NENÍ postižitelným příjmem? Pokud ano, jakým způsobem?

Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Výsluhový příspěvek není postižitelným příjmem ve smyslu exekuce srážkami ze mzdy. Jedná se však o tzv. jinou pohledávku, kterou lze postihnout přikázáním jiné pohledávky. Chybou exekutora jste tedy při exekuci měl zachovány tzv. nezabavitelné částky, ačkoliv Vám mohl být zabaven celý výsluhový příspěvek. Nárok na vrácení uvedené částky nemáte, neboť exekuci lze provádět i více způsoby najednou a touto formální chybou Vám vznikla tzv. jiná pohledávka, kterou je možné zabavit pro uspokojení exekuce v části, kterou by představoval nárok na její vrácení.