Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.334

Stavba RD/Spoluvlastnictvi majetku

Odesláno: 
Otevřeno 177 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám dotaz týkají se vlastnictví pozemku a plánované výstavby RD. Plánujeme s partnerkou výstavbu RD na pozemku který jsem zakoupil a financoval já. Stavebni povolení na výstavbu RD je vystaveno na mě jméno, stejně tak pozemek v katastru nemovitosti je napsán na mě. Hypoteční úvěr budeme čerpat společně a budeme spoludlužníky. Smlouva o dílo na výstavbu RD s firmou muže byt napsána ba mě či oba (asi není zásadní). Dotaz: jak prosím ošetřit smluvně aby bylo pro partnerku fér a spravedlivé? Pozemek jsem financoval já a výstavbu RD budeme financovat společně. Zároveň mi jde o to aby bylo administrativně nenáročné a nemuseli jsme zbytečně platit ta poplatky a daně. Děkuji R.
 
Dobrý den,

podle „nového“ občanského zákoníku (od roku 2014) se stavba považuje za součást pozemku. Katastr nemovitostí tedy zapíše jako vlastníka nové stavby vlastníka pozemku, resp. stavbu učiní součástí pozemku.
Stavba tedy nemůže být považována za samostatnou nemovitou věc. Můžete tedy partnerce darovat část pozemku (polovinu, třetinu, čtvrtinu). Jestliže spolu budete sdílet v době darování společnou domácnost alespoň 1 rok, pak je bezúplatný příjem z daru osvobozen od daně (§ 10 odst. 3 písm. c) bod. 2 zákona o daních z příjmu) a partnerka tak nebude muset platit 15 % daň z příjmu. Buďte však připravení na případnou výzvu Finančního úřadu doložit podklady, kterými prokážete vedení společné domácnosti (společné hrazení výdajů na provoz, svědecké výpovědi apod.) Pro vysvětlení doplňuji, že darovací daň již byla zrušena, ale obecně se zdaňuje 15 % daní příjem z darování, tj. bezúplatného příjmu, jako tzv. ostatní příjem.