Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.702

Promlčecí doba u přestupku

Odesláno: 
Otevřeno 184 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Jaká je prosím promlčecí doba u přestupku - předání zvířete na veřejném prostranství? Proti rozhodnutí byl dán před rokem v lednu odpor. (pokuta byla ve výši 30 tis. Kč). Úřad měl vydat rozhodnutí, ale znovu předvolává k ústnímu jednání. Ústní jednání již proběhlo v červnu minulého roku. Je možné, aby ústní jednání probíhalo opakovaně? Promlčecí lhůta běží od podání odporu? Je jak dlouhá? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

obecně promlčecí doba činí 1 rok, nebo 3 roky, jde-li o přestupek, za který zákon stanoví sazbu pokuty, jejíž horní hranice je alespoň 100000 Kč. Promlčecí doba se přerušuje (a začíná běžen nová) oznámením o zahájení řízení o přestupku a je-li prvním úkonem v řízení vydání příkazu, přerušuje se běh promlčecí doby jeho doručením (což byl Váš případ).
Odpovědnost za přestupek zaniká nejpozději 3 roky od jeho spáchání; jde-li o přestupek, za který zákon stanoví sazbu pokuty, jejíž horní hranice je alespoň 100000 Kč, odpovědnost za přestupek zaniká nejpozději 5 let od jeho spáchání.
Pokud bylo červnové jednání odročeno, pak úřad musí nařídit nové jednání.