Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.503

poplatky za stočné za hosty

Odesláno: 
Otevřeno 119 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
V rámci našeho domu, mám dva apartmány, které pronajímám od r. 2016. Obci odvádím stanovené poplatky za hosty. Nyní, od r. 2022 obec chce, abych uzavřela smlouvu o stočném a platila stočné i za tyto hosty pevnou sazbu 900, - Kč čtvrtletně. Doposud po mně tyto latby obec bepožadovala. Chtěla bych vědět, zda jsem povinna tu smlouvu učinit a platit, i když odvádím obecní poplatky. Domnívala jsem se, že v poplatcích je zahrnuto vše, tedy i stočné.
Děkuji
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že z dotazu nevyplývá, jak má obec nastaveno placení poplatků za vodné a stočné, zda je vlastníkem i provozovatelem vodovodů či kanalizací, či je provozuje soukromá firma, a zda stanovila vyhláškou speciální podmínky pro placení vodného a stočného v případě ubytovacích služeb, nemohu na Váš dotaz bohužel kvalifikovaně odpovědět.
 
Požadavek obce z 28.12.2022
jelikož podnikáte v obci Bratronice s ubytovacími službami a vaše nemovitost je napojena na kanalizační řád, měli by jste mít se Svazkem obcí mikroregionu Bratronicko uzavřenou podnikatelskou smlouvu a platit poplatek za stočné. Kontrolou bylo zjištěno, že do dnešního dne jste tak neučinili.
stočné musí být podloženo smlouvou na provozovnu. Žádná nebyla nikdy založena. Je evidována pouze Smlouva o úhradě stočného na Váš bytový dům.
Jako malá provozovna by jste platila 900, - Kč čtvrtletně bez ohledu na to, kolik v daném období u Vás bylo ubytováno lidí. Nelze hlídat kolik osob se v daný měsíc u Vás zdržovalo.

Upozorňuji, že doposud jsem nic takového od obce neobdržela, stačil ubytovací poplatek. Za hosty, kteří jsou u nás více než 60 dní je vypočítáno souhrnně stočné 900, - Kč/ čtvrtletí. Ale tito pak už neplatí ubytovací poplatek.
Děkuji za odpověď. E. Č.