Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.716

Dědické řízení - odvolání

Odesláno: 
Otevřeno 324 x
4 odpovědi
 
V dědickém řízení po zemřelé matce bylo vydáno na základě "Dohody dědiců o rozdělení pozůstalosti" a Protokolu o rozdělení pozůstalosti", "Okresním soudem Usnesení o rozdělení pozůstalosti",
které nenabylo právní moci, neboť jeden z dědiců se v zákonné lhůtě odvolal ke krajskému soudu proti jedné části usnesení a to, že na jednom z bankovních účtu zemřelé ke dni úmrtí nesouhlasí
finanční částka, kterou sdělila banka notářce, přičemž sám odvolávající se dědic tyto peníze vybral bankovní kartou z účtu a banka správně zaúčtovala v souladu s pravidly bankovních asociací.

V době mezi písemnou Dohodou dědiců o rozdělení pozůstalosti a vydaným Protokolem o dohodě o rozdělení pozůstalosti a Usnesením o rozdělení pozůstalosti uběhla doba 11 měsíců a odvolávající se dědic
v té době neučinil a neuplatnil písemně ani ústně žádné námitky vůči stavu finančních prostředků na účtu.

Z dokladů výpisu z bankovního účtu, které byly zaslány Kraskému soudu je ale patrné, že banka ke dni úmrtí sdělila správné údaje a ke dni úmrtí matky bylo vše správně zaúčtované.

Krajský soud nestačil nařízeným jednáním z důvodu hospitalizace a následného úmrtí odvolávajícího se dědice toto projednat.

O úmrtí o
 
Dobrý den,

dotaz není zaslán celý, prosím tedy o jeho doplnění.
 
Pokračování v textu:
O úmrtí odvolávajícícho se dědice jsem ihned informoval Krajský soud a notářku.

Situace je komplikovaná i tím, že zemřelý odvolávající se dědic byl v oddlužení s výší závazků přesahujích vysoko jeho dědický podíl.

Moje otázky zní:
Jak bude nyní pokračováno? :
- odvolání u Krajského soudu - bude pokračováno v řízení s dědici po zemřelém dědici, nebo bude zrušeno?
- v dědickém řízení po zemřelé matce - bude se muset uzavírat nová dědická dohoda s dědici zemřelého dědice, nebo bude platná stávající dohoda, až budou známi nový dědici po zemřelém dědici?
 
Dobrý den,

pokud zemře dědic v průběhu dědického řízení, soud by měl přerušit řízení a vyčkat než budou zjištění jeho dědicové, s nimiž se následně jedná jako s tzv. procesními nástupci. Dále dle občanského soudního řádu ten, kdo nastupuje do řízení na místo dosavadního účastníka řízení, musí přijmout stav řízení, jaký tu je v době jeho nástupu do řízení. Bude tedy záležet na tom, zda „noví“ účastník či účastníci řízení budou s již schválenou dědickou dohodou souhlasit.