Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.437

Ředitelka školy je nepřítomná

Odesláno: 
Otevřeno 116 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, pracuji v soukromé speciální škole, kde se neplatí školné, škola je tedy plně financována státem a od září 2022 máme novou ředitelku, která však kromě této školy vlastní ještě několik neziskových organizacích a musí je spravovat. Výsledkem je to, že v naší škole je téměř nepřítomná, objevuje se jen jednou za několik týdnů na porady a řeší pouze administrativní záležitost, tedy aby byly v pořádku různé papíry atd. O způsob práce se žáky ani o rodiče se nezajímá a zaměstnance nemotivuje. Svoji činnost prakticky převedla na svoji zástupkyni, která dělá téměř vše za ni a ta je z toho psychicky vyčerpaná. Atmosféra na pracovišti je depresivní. Chtěl bych se zeptat, co se dá v takovém případě dělat a jak je něco takového možné, že někdo může být ředitelem školy a zároveň dalších organizací, když je jasné, že takové množství práce nemůže jeden člověk zvládat. Problém je, že pokud bychom ji někam nahlásili, tak dost možná by školu zavřeli a zaměstnanci by přišli o práci, což nikdo nechce.
 
Dobrý den,

k posouzení celé situace nemám veškeré informace (kdo je zřizovatelem školy), posouzení by také vyžadovalo podrobné studium příslušných právních předpisů, což přesahuje možnosti on-line chatu (například kolik hodin výuky týdně je ředitelka povinna "odučit"). Obecně se však domnívám, že bez stížnosti na školní inspekci nelze věc vyřešit. Školní inspekce může v případě shledání nedostatků podat zřizovateli návrh na odvolání ředitelky. Pokud jde o zástupkyni ředitele, pak dle zákona zástupce v nepřítomnosti ředitele vykonává všechny jeho povinnosti. Pravděpodobně se tak formálně neději nic nezákonného. Můžete také sepsat petici a zaslat ji zřizovateli školy.
 
Děkuji za odpověď, zřizovatelem je soukromá osoba - matka současné ředitelky, jedná se v podstatě o rodinný podnik. Zjistil jsem, že ředitelka školy by v našel případě měla odučit šest hodin týdně, což se neděje.