Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.317

Nařízení dovolené zpětně

Odesláno: 
Otevřeno 451 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v letošním roce jsem kvůli špatným vztahům na pracovišti podala výpověď. Výpovědní lhůta po dohodě s vedením školy začíná posledního března, tudíž posledního května jdu do tohoto zaměstnání naposledy.
V průběhu ledna jsem žádala zaměstnavatele o uvolnění na několik dní kvůli studiu na vysoké škole. Všechny hodiny, které jsem ale v těchto týdnech měla v rozvrhu jsem odpracovala, protože byli přesunuty na jiný den. Na konci měsíce mi zaměstnavatel sdělil, že mi na tyto dny zpětně nařídí dovolenou, i přes to, že mi to dopředu neoznámil. Má na toto jednání právo? Může zaměstnavatel nařídit dovolenou zpětně bez vědomí zaměstnance? A jak se případně mohu proti tomuto jednání bránit. Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

Váš zaměstnavatel jedná protiprávně, neboť dovolenou lze samozřejmě nařídit pouze předem, a to nejméně 14 dnů dopředu, pokud jste se nedohodli na kratší lhůtě (vizte níže citaci § 217). Pokud by zaměstnavatel i po Vašem upozornění nebyl ochoten své pochybení napravit, můžete se obrátit na místně příslušný inspektorát práce.

Citace zákona č. 262/2006, zákoník práce:
Čerpání dovolené
§ 217

(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.