Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.442

Neshody s dodavatelem při práci na RD

Odesláno: 
Otevřeno 227 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, v červnu 2020 jsme uzavřeli ústně smlouvu na opravu střechy RD a složili zálohu na materiál. Obdrželi jsme potvrzení o složení zálohy, ne však detailní rozpis práce a materiálu či celkovou částku (ani po urgencích), pouze ujištění, že účtována bude pouze práce, nikoli marže na materiálu. Samotná oprava proběhla v listopadu 2020. Střecha jako taková byla udělána dobře, ale z důvodu špatného zakrytí stavby došlo k podmáčení části domu a fasády během deště v té době (zakrytí neobsahovalo žádný přesah takže voda tekla volně po zdi v době, kdy byla střecha sundaná). Zároveň nebyl řádně začištěn přechod mezi střechou a fasádou, takže na půdu poměrně dost táhne a utíká jí teplo. Na žádost o opravu dodavatel zacelil tu největší díru a ke zbytku se vyjádřil v tom smyslu že podmáčení není jeho starost, on že dělal střechu, a fasáda se stejně musí udělat takže je to jedno. Následně jsme také zjistili, že účtovaná cena materiálu je o dost vyšší než je běžné na trhu. Z těchto důvodů jsme odmítli zaplatit poslední fakturu na cca 1/3 celkové částky, dokud nebude situace vyřešena. Na co máme nárok a jak máme postupovat dále?
 
předpokládám, že odpověď směřovala k jinému dotazu...?
 
Dobrý den,

v daném případě máte dva nároky. Jednak máte nárok na náhradu škody z důvodu podmáčení domu chybným zajištěním stavby v průběhu výstavby. Dále máte nárok na odstranění vad nedostatečným začištěním přechodu mezi střechou a fasádou, který jste u zhotovitele již uplatnili (o této skutečnosti mějte písemný důkaz). Nejprve k druhému nároku: Vzhledem k tomu, že zhotovitel veškeré vady neodstranil, máte dvě možnosti – žádat slevu z ceny či odstoupit od smlouvy. Jestliže jste dosud jeden z těchto dvou nároku u zhotovitele neuplatnili, vyzvěte nyní zhotovitele písemně k úplnému odstranění vad s tím, že jej upozorněte, že v případě, že vady ve stanovené lhůtě neodstraní, budete po něm požadovat - a uveďte nárok, který volíte. Vámi zvolená nárok již nelze později měnit. Pokud budete požadovat slevu z ceny díla, je nutné si nechat vypracovat znalecký posudek na cenu opravy díla a tu byste uplatnili jako slevu. Do té doby není možné nechat vady odstranit jinou firmou, neboť zhotovitel by se bránil tím, že není prokazatelné, kdo vady způsobil.
Pokud jde o první nárok na uplatnění náhrady škody, v tomto případě byste se nejspíš rovněž neobešli bez vyhotovení znaleckého posudku na stanovení výše škody (což by samozřejmě mohl obsahovat výše uvedený posudek). Případně by bylo možno požadovat výši částky, kterou jste vynaložili na opravu fasády.
V každém případě Vám doporučuji obrátit se na advokáta, který bude se zhotovitelem sám komunikovat, neboť často se s jeho pomocí předejde soudnímu sporu či drahému vyhotovování posudků.
 
Vzhledem k tomu, že smlouva o dílo byla uzavřena ústně, bylo by v případě soudního sporu složité prokázat její obsah (např. podmínka včasného nákupu materiálu z důvodu zdražování, volba subdodavatele apod.). Rovněž záleží na tom, co bylo uvedeno v potvrzení o složení zálohy – zda bylo uvedeno, že jde o zálohu na pořízení veškerého materiálu. Pokud potvrzení neuvádí přesný účel použití zálohy, mohla cena za materiál v reálu přesáhnout výši složené zálohy. Obávám se, že zhotovitel skutečně není povinen Vám sdělovat původ použitého materiálu, pakliže byste neprokázal, že bylo ujednáno něco jiného.