Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.854

Dobrý den, Zajímá mne povinnost? nošení roušek u voleb. Cituji.." S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci je důležité dbát pokynů okrskové volební komise ohl. hygienických zásad. Pokynů komise ohl. hygieny je potřeba dbát i při hlasování do volební

Odesláno: 
Otevřeno 109 x
1 odpověď
 
Zajímá mne povinnost? nošení roušek u voleb. Cituji." S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci je důležité dbát pokynů okrskové volební komise ohl. hygienických zásad. Pokynů komise ohl. hygieny je potřeba dbát i při hlasování do volební schránky."

Chápu to pouze jako doporučení vzhledem k situaci atd. Opírá se toto o zákon, či došlo k přestoupení pravomocí ministerstvem zdravotnictví, nebo vnitra vzhledem k zákonu: Zákon č. 20/1966 Sb. Zákon o péči o zdraví lidu či jinému.
Děkuji
 
Dobrý den,

Vámi citovaný zákon již byl zrušen a nahrazen zákonem č. 372/2011 Sb. , Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách). Povinnost mít nasazenou roušku je stanovena především nařízením ministerstva zdravotnictví a za jeho porušení hrozí sankce ve správním řízení. Nařízení však není nadřazeno volebnímu právu, proto volební komise musí umožnit odvolit i bez roušky. Přestupek má však povinnost nahlásit hygienické stanici a městské policii. Zda došlo k přestoupení pravomoci ministerstva zdravotnictví by musel posoudit správní soud.