Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.368

Přesčasy - evidence pracovní doby

Odesláno: 
Otevřeno 235 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

V září 28.9.2020 jsem podal výpověď z pracovního poměru. Ve výpovědní lhůtě bych si rád vybral náhradní volno za přesčasy, které jsem za celý rok odpracoval. Zaměstnavatel mi však řekl, že žádné přesčasy nemám.

V evidenci docházky však mám více než 200h přesčasů. Myslím si, že zaměstnavatel zapisuje do evidence pracovní doby pouze stanovenou pracovní dobu 7,5h denně, což je v rozporu s evidencí docházky. Stejně tak ani nemám podepsaný souhlas s odpracováním více jak 150h přesčasů ročně.

Je možné se nějakým způsobem bránit, přinutit zaměstnavatele uznat náhradní volno, nebo přesčas proplatit? K dispozici mám veškeré své docházkové listy, které se na na konci měsíce posílají na ekonomické oddělení.

Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

o „přesčas“ se jedná pouze v případě, že ho zaměstnavatel nařídil nebo s ním alespoň souhlasil. Pokud jste v práci zůstával déle pouze ze své vlastní vůle, pak bohužel nemáte na proplacení takového přesčasu nárok.
Pokud by Vám však zaměstnavatel odmítal proplatit nařízený přesčas, pak se můžete bránit soudně podáním žaloby či podat stížnost na inspektorát práce.