Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.033

Zápis do katastru nemovitostí

Odesláno: 
Otevřeno 339 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přítel s dnes (22.08.2020) již bývalou manželkou dostavěl v r. 1995 rodinný domek na parcele, kterou vlastnila jeho bývalá žena. Poté, co byli 10. července 2019 rozvedeni, přítel zjistil, že není zapsaný v katastru nemovitostí, jako spoluvlastník rodinného domu, který z velké části financoval. Jakékoli opravy které chce v současnosti uskutečnit, musí bývalá žena schválit a tím se prodlužují termíny.
Navíc finanční a majetkové vyrovnání před rozvodem neproběhlo. Návrh podávala bývalá žena a vše i osobně vyřizovala. Přítel s rozvodem nesouhlasil.
Lze zažádat o dodatečné zapsání do katastru nemovitostí? pokud ano, prosím o radu, jak to učinit.
Děkuji
Jana Ch.
 
Dobrý den,

pakliže byl dům postaven za trvání manželství nikoli jen z výlučných prostředků jednoho z manželů (např. za peníze z dědictví jen jednoho z manželů), pak je dům skutečně součástí společného jmění manželů (SJM) a je třeba uvést do souladu skutečný a právní stav zápisu, k čemuž slouží níže uvedený formlář:
https://www.cuzk.cz/getattachment/40877062-1343-402e-a3ff-c109f6c37abe/Souhlasne-prohlaseni-manzelu,-ze-stavba-je-v-jejic.aspx

Na okraj doplňuji, že pokud bylo manželství rozvedeno bez vypořádání SJM, pak může do tří let kdokoli z rozvedených manželů podat k soudu návrh na jeho vypořádání. Pokud tak nikdo neučiní, nastane po třech letech tzv. právní fikce, s tím, že movité věci náleží tomu, kdo je užívá, nemovitost by se stala podílovým spoluvlastnictvím.