Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.754

Dědictví po bratrovi.

Odesláno: 
Otevřeno 773 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v r. 2016 zemřel otec, dlouho před smrtí napsal stavební pozemek s dřevěnicí (4500m2) na bratra (už staví) a další pozemek (8 400m2), (staví) na dceru sestry a další půdu asi 2 hektary na stejnou sestru. Rodný dům s dalšími pozemky napsal otec na nejmladšího bratra (hodnota zhruba 4 000 000 mil. Kč).
27.5.2020 bratr tragický zemřel, děti neměl, zůstalo nás 5 sourozenců. Budou všichni dědit po bratrovi stejným dílem, když dva sourozenci již dostali pozemky za života otce? Nikdo nebyl vyděděn.
 
Dobrý den,

pakliže by dědicové byli opravdu pouze sourozenci zemřelého bratra, budou dědit všichni sourozenci stejným dílem. Vzhledem k tomu, že jde o pozůstalost po zemřelém bratrovi, nikoliv po jeho otci, neboť dědictví po něm již vypořádáno bylo, nebudou dary od otce za jeho života ostatním sourozencům zohledňovány. Takové dary mohly být zohledněny při vypořádání dědictví po otci, nicméně ze zákona je hranice omezena na dary poskytnuté 3 roky před smrtí zůstavitele.
Jen doplňuji, že sourozenci dědí po zůstaviteli dle zákonné posloupnosti až ve třetí třídě dědiců, pakliže nedědí zůstavitelovi děti manžel/ka, či osoby žijící s ním alespoň 1 rok před smrtí ve společné domácnosti.