Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.747

Výpověď z nájmu

Odesláno: 
Otevřeno 227 x
1 odpověď
 
Dobrý den mám dotaz týkající se výpovědi z nájmu. Máme s přítelem smlouvu na dobu určitou do konce tohoto roku 31.12. 2020. Bydlíme zde od prosince 2014 a vždy nám dala majitelka smlouvu na rok. Na konci června jsme ale dostali výpověď a do tří měsíců po nás majitelka chce abychom se vystěhovali. Jako důvod uvedla paragraf 2288 odst. 1 písmeno d) jiné závažné důvody, že její syn je ve špatném zdravotním stavu (je diabetik), že patří k rizikové skupině ohrožené koronavirem a že je nutné mu zajistit samostatné bydlení, protože jeho soužití s dalšími členy domácnosti (majitelka a ještě jeden syn) je nekomfortní pro všechny. Také uvedla že důvodem je aby zabránila styku svého syna ve společných prostorách (máme společný pouze vstup do domu a chodbu) s třetími osobami. Chci se zeptat považujete tento důvod z právního hlediska jako oprávněný a lze se nějak bránit? Můj poslední dotaz je jak vidíte naše šance pokud bychom dali věc k soudu? Sehnat v této době bydlení není jednoduché navíc pokud by se zpřísňovala opatření můžou se zakázat i prohlídky a my přijdeme o čas a můžeme skončit i na ulici, proto se chceme bránit, nic jsme neprovedli. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

Vámi popsaný důvod výpovědi pronajímatele je dle mého názoru spíše důvodem k výpovědi dle druhého odstavce § 2288 písmena b) obč. zákoníku – tedy pro potřeby svého příbuzného, nicméně volba právního ustanovení důvodů výpovědi je věcí pronajímatele (patrně se chtěl vyhnout případné aplikaci ustanovení § 2289 obč. zákoníku, kdy je za určitých podmínek nutné byt znovu pronajmout původním nájemníkům). Oprávněnost výpovědi (onen „jiný závažný důvod) nejsem schopna relevantně posoudit, mám spíše za to, že soud by Vaší žalobě na neplatnost výpovědi nevyhověl. Pokud byste se však rozhodli bránit proti podání výpovědi soudně, doporučuji argumentovat právě tím, že výpověď měla být dána dle ust. § 2288 odst. 2 písm. b) obč. zákoníku. Níže vkládám odkaz na vzor žaloby:
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/zaloby-soud/navrh-na-prezkoumani-opravnenosti-vypovedi-z-najmu-bytu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014