Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.597

Nedodržení územní studie

Odesláno: 
Otevřeno 134 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v roce 2016 jsme si vybírali a koupili pozemek podle územní studie, kterou zřizovalo město. V roce 2018 začala výstavba domu a zjistili jsme, že před naším pozemkem je zřízeno veřejné parkovací místo. Podle územního plánu nemá být parkovací místo před naším pozemkem, ale před pozemkem sousedů. Nikdo nás neinformoval o změně a ani jsme nikde nenašli vyvěšené na úřední desce ohlášení změny a dodnes není toto parkovací místo nikde zaznačeno. Je sice pravda, že od cesty jsou asi 2 metry vždy majetkem města (parkovací místo stojí na něm a patník je hranice pozemku), ale má město právo někomu postavit bez jakéhokoliv upozornění nebo vyvěšením ohlášení změny veřejné parkovací místo přímo před domem? Navíc parkovací místo zasahuje do chodníku, který nám vede od hlavních dveří. Teď když bydlíme, nastávají různé nepříjemné situace spojené s tímto místem. Je nám jasné, že město na vlastní náklady parkovací místo neodstraní. Pouze by nám stačilo, kdyby se zrušilo značení veřejného parkování přímo před naším domem. Máme nějakou možnost, jak se bránit a čím argumentovat? Není navíc takovéto parkovací místo, které neodpovídá studii a nebylo někde ohlášeno „černá stavba“?
 
Dobrý den,

odpověď na Vaši otázku, zda se v případě veřejného parkovacího stání jedná o „černou stavbu“ přesahuje možnosti této poradny. Věc by bylo třeba podrobně prošetřit. Nezbude Vám tedy, než se obrátit na městský úřad s žádostí o doložení dokumentace, která umožnila vybudování veřejného parkovacího stání před Vaším domem – tedy odchylně od platného územního plánu.
Můžete také využít možnost danou zákonem č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích, a požádat silniční správní úřad o povolení zvláštního užívání místní komunikace (vyhrazeného parkování dle poznávací značky).